Veszélyben a székely faipar: ezrek maradhatnak munka nélkül

2013. január 18., 01:00 , 627. szám

Ezrek maradhatnak munka nélkül a székelyföldi faiparban, ha továbbra is külföldi cégek viszik el az erdőkből kitermelt fát – ezt a jelenséget szeretné megakadályozni a gyergyószentmiklósi Arbor Vállalkozók Szövetsége. A helyi fafeldolgozó vállalkozók azt kifogásolják, hogy egy osztrák cég a fa felvásárlási árát két év alatt a duplájára emelte, így ők is csak az emelt áron juthatnak nyersanyaghoz.

A helyi vállalkozók többször kérték már a közbirtokosságokat, hogy a faanyagot helyben értékesítsék. Az erdőtulajdonosok azonban elutasították kérésüket és továbbra is az osztrák cégnek adják. Az mondják, az többet fizet, és rendszeresen vásárol. „Elsősorban a biztonság a fontos a helyi vállalkozók részéről is, ugyanis az elmúlt időszakban nagyon sok erdőtulajdonost az kényszerítette arra, hogy idegennek adja a fát, hogy pontosan fizetett az idegen és sokkal nagyobb árat, ez hiányzott a helyi vállalkozók részéről” – mondta Kovács Árpád, a Ditró Közbirtokosság elnöke.

Az Arbor Szövetség, amely a gyergyói fafeldolgozók érdekvédelmi szervezete, egy olyan törvény kidolgozását szorgalmazza, amelynek értelmében az elszállított faanyagra magas adót vetnének ki. Ez megoldás lehetne a nyersanyagexport csökkentésére. Az osztrák cég helyi képviselője nem nyilatkozott.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)