Népi gyerekjátékok Kárpátaljáról

Hutterer Éva: Egy aranyat leltem

2013. március 22., 02:00 , 636. szám

A gyermekjátékok változatosságuknak köszönhetően olyan komplex módon fejlesztik a személyiséget, mely óvodás és kisiskolás korban mással nem pótolható.

A népi játékok személyiségfejlesztő hatásuk mellett egyfajta többletjelentést is hordoznak, mivel több évszázados kialakulásuk, fejlődésük során – a gyerekek utánzó hajlamának köszönhetően – olyan kultúrtörténeti emlékeket is megőriztek, mint az ősi hitvilág elemei, népszokások maradványai, történelmi események nyomai, népies, régies kifejezések, melyekkel mindennapi tevékenységei során már nem találkozik a gyermek. A játék által spontán módon ismeri meg ezeket, s a kulturális tartalmak a gyermek identitásának fejlődésére is hatnak. Ezért fontos, hogy gyerekeink ismerjék és játsszák népi játékainkat.

Hagyományos közösségekben a népi játékokat a kisebb gyerek a nagyobbaktól leste, tanulta el, hisz a kicsik többnyire a nagyobb gyerekek gondjára voltak bízva. A kisebbek kezdetben egyedül vagy két-három fős csoportokat alkotva életkoruknak megfelelő egyszerűbb játékokat játszottak, de mihelyt ezt képességeik lehetővé tették, maguk is beálltak a nagyobbak közé játszani. Így a játékok tanulása természetes módon valósult meg.

A közoktatás kötelezővé tételével, az iskola előtti óvodai nevelés bevezetésével és az életforma megváltozásával a játéknak a hagyományos átörökítési lehetőségei is átalakulóban vannak, ezért az óvodák, iskolák feladata is, hogy a hagyományos népi játékokat a gyerekeknek megtanítsa. Ehhez próbál segítséget nyújtani a néprajzkutató Hutterer Évának, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárának legújabb könyve, mely Egy aranyat leltem címmel nemrég jelent meg a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kiadásában, valamint a PoliPrint Kft. gondozásában.

A kiadvány számunkra, Kárpátalján élő magyarok számára azért még értékesebb, mert szülőföldünkre jellemző, itt gyűjtött játékokat mutat be, és a népi játékok tanításakor fontos szempont, hogy az adott tájegységre jellemző játékokat tanítsuk. A kiadvány igyekszik minden játéktípust – a nyelvjárási jelenségeket változatlanul hagyva – bemutatni. A levéltári adatok – Bartók Béla, Dincsér Oszkár, Pálóczi Horváth Lajos helyi gyűjtései – mellett kárpátaljai gyűjtők: Bagu Balázs, Czébely Lajos, Móricz Kálmán, Pál Eszter és Punykó Mária gyűjtéseiből is válogatott a szerző.

Az Egy aranyat leltem című könyv különféle mondókákkal, kiolvasókkal és kiszámolókkal kezdődik, majd az eszközös és mozgásos játékok bemutatása következik, de megismerhetünk belőle több ügyességi és erőjátékot, szellemi és párválasztó játékokat stb. A könyv módszertani javaslatokkal is igyekszik segíteni a játékokat tanító pedagógusokat. A kötethez mellékeltek egy DVD-lemezt is, melyen óvodás és iskolás gyerekek közreműködésével összeállított játékfűzéseket láthat az érdeklődő, a látványos filmfelvétel Kovács Géza televíziós szakember és Vass Tamás operatőr munkája.

A könyv megjelenését a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a DVD-lemez sokszorosítását pedig a Lakiteleki Népfőiskola Alapítvány támogatta.

dózsa