A sclerosis multiplex (velőshüvely-szétesés)

2013. március 29., 02:00 , 637. szám

Hallottam a sclerosis multiplex nevű betegségről. Érdekelne, milyen kórról van szó, melyek a tünetei, mi idézi elő, öröklődik-e genetikailag, s miként kezelik a megbetegedésben szenvedő pácienseket? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy munkácsi olvasónk. Kérdéseire dr. Lasek László, a Nagyszőlősi Járási Kórház idegosztályának főorvosa válaszol.

– A sclerosis multiplex nevű kór a központi idegrendszer fehérállományának a krónikus, gyulladásos, nem fertőző megbetegedése, melynek következményeként károsodnak az idegsejtek és az idegsejteket körülvevő ún. myelin – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Autoimmun betegségről van szó, ami azt jelenti, hogy a hibásan működő immunrendszer a saját idegsejtjei nyúlványait körülvevő myelint támadja meg. Az idegrendszer károsodása pedig oda hat, hogy az idegek rosszul működnek, lassabban vezetik vagy blokkolják az ingerületeket. A sclerosis multiplex többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik, a betegség első tünetei leggyakrabban a 20. és az 50. életév között jelennek meg, s a kór az esetek 50 százalékában – a visszafordíthatatlan szövetkárosodás folytán – rokkantsághoz vezet. A nők némileg hajlamosabbak a megbetegedésre, mint a férfiak.

A betegség pontos oka nem ismert, minden bizonnyal több tényező játszik közre a kialakulásában. Nem egyértelműen örökletes kór, bár ha egy családban már volt sclerosis multiplexes beteg, valószínűbb, hogy valamelyik leszármazottjánál szintén jelentkezni fog.

– Melyek a betegség tünetei, és milyen vizsgálat segíti az orvosokat a diagnózis felállításában?

– A szimptómák nagyban különbözhetnek egymástól, attól függően, hogy az idegrendszer mely részét érinti a gyulladásos góc. A betegség megjelenésére utalhat a szem problémái közül a látóideg-gyulladás, a homályos látás, illetve a kettős látás, a mozgásproblémák közül az egyensúlyvesztés, a bizonytalan járás, a szédülés, a lábak gyengesége. A sclerosis multiplexben szenvedő beteg beszéde lelassul, érthetetlenné válik, megváltozik a ritmusa. A leggyakoribb problémák egyike az általános fáradtság, emellett nyelési nehézségek is adódhatnak, és gyakoriak a vizelet-visszatartási panaszok.

A diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok közül az MRI (mágneses magrezonancia) –vizsgálat a legfontosabb. A neurológiai diagnózishoz pedig legalább kettő, időben nem egybeeső és az idegrendszer két külön területét érintő funkciózavar szükséges.

A betegség tüneteire jellemző, hogy rohamszerűen jelentkeznek. A betegség lefolyását, a folyamat gyakoriságát nem lehet pontosan előrelátni, ebből a szempontból meghatározó jelentőségű a kór első öt éve. A prognózist befolyásolja a beteg neme és kora.

– Meg lehet gyógyítani a sclerosis multiplexben szenvedő pácienseket?

– Sajnos, ma még nincs olyan terápia, melynek segítségével minden esetben és teljes mértékben meg lehetne szüntetni a kórt. A különböző kezelések célja az, hogy feltartóztassuk a betegek állapotának a rosszabbodását, javítsuk az életminőségüket. Az állapot rosszabbodásához vezethet a stressz, a testi vagy lelki megrázkódtatás, az erős hideg- vagy meleghatás, a láz, a vírusos fertőzés. Itt jegyezném meg: a kórban szenvedő páciensek számára tilos a védőoltás, mert ez – rájuk nézve – negatív hatással jár.

A betegek mintegy húsz százalékánál a rosszabbodást teljes vagy részleges gyógyulás követi, és csak viszonylag enyhe maradványtünetek maradnak meg. A páciensek negyven százaléka esetében a felgyógyulás mindig részleges, és inkább a lassan fokozódó rosszabbodás a jellemző. A megmaradt húsz százaléknál az egészségromlás folyamatos, javulási periódusok nélkül.

A sclerosis multiplexben szenvedők tíz százaléka öt éven belül súlyosan rokkanttá válik. A betegség ugyanis rokkantsághoz vezethet, de nem halálos, s lényegesen nem befolyásolja a várható élettartamot. Ugyanakkor nagymértékben rosszabbodik a betegek életminősége.

A gyermekvállalás lehetséges, a várandósság lényegesen nem befolyásolja a páciens állapotát, de a szülés utáni hat hónap során háromszoros mértékű az állapotrosszabbodás gyakorisága. A fogamzásgátlás nem ellenjavallt.

A legfontosabb teendők egyike a lelki egyensúly megőrzése. Ez a legnehezebb feladat a beteg, a páciens családtagjai, illetve a kezelőorvosa számára. Meg kell találni azt az optimális gyógyszerfelhasználást, azt az elfoglaltságot (a beteg munkahelyén és otthon), amely lehetővé teszi a maximális teljesítőképességet. A testmozgás fontos és jótékony hatású. Ajánlatosak a könnyű, mérsékelt fizikai megterheléssel járó sportok, mindazon testmozgások, melyeket a sclerosis multiplexben szenvedő személy jó közérzettel űzni tud, illetve képes elvégezni.

Lajos Mihály