Amerikai módszerekkel a líceumi oktatás eredményesebbé tételéért

Továbbképzés az ACSI-val

2013. május 3., 02:00 , 642. szám

A kárpátaljai református líceumok pedagógusai és nevelői számára szervezett továbbképzést április 25–27. között a Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) Tanügyi Bizottsága, melynek a Nagyberegi Református Líceum (NbRL) adott otthont. A résztvevőknek az együtt töltött alkalmak során a Keresztyén Iskolák Nemzetközi Szövetségének (Association of Christian Schools International (ACSI)) előadói tartottak szakmailag igen értékes előadásokat.

Tóth László, a NbRL lelkész igazgatója, a KRE Tanügyi Bizottságának elnöke lapunknak elmondta: a KRE Tanügyi Bizottsága – az ACSI-vel együttműködve – idén immár második alkalommal szervezett Nagyberegen a kárpátaljai református líceumok pedagógusai számára továbbképzést. Ez az alkalom – az elsőhöz hasonlóan – legfőképpen az oktatói munkában tudott segítséget adni a tanároknak, de hozzájárulhatott ahhoz is, hogy a tanár megfelelő módon szemlélje a diákokat, ezért nevelők számára is ajánlották ezt a szervezők. Erre a hétvégére 25-en jelentkeztek Nagydobronyból, Tivadarfalváról és Nagyberegről.

A munkában olyan jeles szaktekintélyek vettek részt, mint Demeter László, az ACSI európai régióigazgatója, valamint dr. Steve DeGeorge, a Tennessee állambeli (USA) keresztyén Bryan College pedagógiai professzora. Az előadások során olyan témák kerültek „kivesézésre”, mint az egyénre szabott tanítás lehetőségei a tanulási és tanítási stílusok ismeretében, a kooperatív tanulási technikák, vagy pl. a biblikus gyermekszemlélet és annak hatása a tanításra és a tanulásra. „Többféle pedagógia létezik a világon, nem mindegy azonban, hogy a pedagógus a munkája során hogyan közelíti meg a diákot – mondta el a képzést értékelve Tóth László. – Református egyházi tanintézményként mi természetesen a keresztény pedagógiát részesítjük előnyben, munkánkban arra törekedve, hogy a diákot az évek során ne csak általános tudásanyaggal „vértezzük föl”, hanem lelki értelemben is képezzük. Az ACSI szakemberei ezeknek a napoknak a során olyan tudásanyagot és módszereket adtak át, melyek nemcsak az amerikai keresztény egyetemeken, hanem a világi tanintézményekben is kitűnően beváltak már: ezeket a képzési módokat mi is szeretnénk alkalmazni a líceumi munkában. Mivel ezeknek az amerikai módszereknek a zöme még ismeretlennek számított pedagógusaink körében, reméljük, hogy ez a többnapos együttlét mindenki számára gyümölcsöző volt.”

A továbbképzésre Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával nyílt lehetőség.

F.Zs.