Cserbenhagyott szurkolók

Futball(csapatok) nélkül maradtak a beregszásziak

2013. május 10., 02:00 , 643. szám
Amikor még bajnokok voltak

Az elmúlt hetekben Beregszász és a Beregszászi járás futballtársadalmát derült égből villámként érte a hír, miszerint 2013-ban sem megyei, sem járási szinten nem indulnak a bajnokságokban korábban sikeres csapataink. Különösen a megyei viszonylatban évek óta vezető szerepet betöltő Beregvidék SC távolmaradása hatott amolyan ,,cserbenhagyásos gázolási effektusként” a Vérke-parti városban és környékén élő több ezres szurkolótáborra, hiszen ezek a korábban a csapattal jóban-rosszban kitartó emberek minden előjel nélkül lettek megfosztva kedvenc vasárnapi szórakozásuktól.

Amíg a csapatnak futott a szekér – háromszoros megyei bajnok, ugyanennyiszer kupagyőztes, ukrán amatőr kupagyőztes volt –, addig egy sereg cég szponzorálta az amúgy a járási és városi költségvetésből is támogatott Beregvidék SC-t, és minden siker alkalmával ott pózolt a csapatképen Igor Szviscso klubelnök, illetve Gajdos István tiszteletbeli elnök is. Ugyan a klub honlapján az időközben Ungvárra, illetve Kijevbe költözött két úriember még mindig a korábbi tisztségében van feltüntetve, de hát úgy tűnik, hogy a régiós megyei kormányzóhelyettesnek és a régiós parlamenti képviselőnek igazából nem nagyon van szüksége már az ilyesfajta népszerűségre, hiszen hagyták a csapatokat megszűnni. A közmondás most is igaznak bizonyult: „a mór megtette kötelességét, a mór mehet”. Míg az illetőknek szükségük volt pozicióik miatt a csapatokra, addig támogatták azokat. Most, hogy feljebb léptek, hagyták azokat ebek harmincadjára.

Azon is el lehet gondolkodni, hogy mennyire volt helyes az utóbbi évek játékospolitikája. Érkeztek ugyan szép számmal – a megye határain kívülről – olyan, az élvonalból és másodosztályból kiszuperált sztárok, akik a mi megyei bajnokságunkban még megállták a helyüket és eredményesek voltak, de nem lehetett nem észrevenni, hogy ők csak addig maradnak, amíg lakás, kocsi és jó fizetés van biztosítva a számukra, ám ha a források kiapadnak, akkor bizony egycsapásra továbbállnak. Ugyanakkor ezek a légiósok – akarva-akaratlanul – évekig gátolták a helyi fiatal tehetségek fejlődését, akik elfocizgattak a járási bajnokságokban. Mostanra viszont itt maradtunk csapat nélkül… Vajon kinek a felelőssége mindez?

Amikor megkérdeztük Olekszandr Csehilt, a Beregszászi Járási Labdarúgó-szövetség elnökét, hogy mi a véleménye a Beregvidék SC és a Beregszászi Csillag (ideiglenes?) megszűnéséről, akkor csak annyit mondott, hogy erről nem szeretne beszélni, ez nem az ő kompetenciája. A fociszerető szurkolók viszont csak érdemelnének valaki(k)től valamilyen magyarázatot…

(tamási)