A rátóti csikótojás és társai

Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszó Találkozó

2013. május 17., 02:00 , 644. szám
Színpadon a Gáti Középiskola színjátszó köre

Beregszász adott otthont múlt szombaton a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által újra megszervezett Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszó Találkozónak.

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházban ez alkalomból összegyűlt iskoláskorú színészpalántákat, felkészítő tanáraikat, a szakembereket és a nézőket a szervezők nevében Berki Károly köszöntötte. A KMPSZ irodavezetője emlékeztetett, hogy korábban már a KMKSZ és a KMPSZ közösen éveken át sikeresen bonyolított le gyermekszínjátszó találkozókat, ám ezek megszervezése az utóbbi néhány évben objektív okok miatt elmaradt. Most abban bízik a pedagógusszövetség, hogy az idei esztendőtől kezdve ismét rendszeressé válik az esemény.

A résztvevőket üdvözölve dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a mostani alkalommal csak a találkozó megrendezésének hagyománya éled újjá, nem maga az iskolai színjátszás, hiszen az nem szünetelt, iskoláinkban az elmúlt években is működtek színjátszó körök, csoportok. Mint fogalmazott, „az elmúlt keserves húsz évben” mindvégig voltak pedagógusok, akik ahelyett, hogy a tanórák után hazamentek volna, s valamilyen jövedelmezőbb tevékenységgel folytatták volna a napot, feláldozva szabadidejüket délutánonként a tanítványaikkal foglalkoztak. A körülmények gyakorta nem voltak adottak a munkához, de a tehetséges tanítványok eszközök nélkül is meg tudták valósítani a pedagógus elgondolásait, valamint a saját elképzeléseiket – mutatott rá a szónok, hangsúlyozva, hogy a színjátszás éppen erről az önkifejezésről szól. Nem biztos, hogy színész válik azokból, akik fellépnek a színjátszó találkozón, de mindenki szeretheti a színházat, mert az életre tanít – fogalmazott Orosz Ildikó. A színjátszó találkozó célja, hogy a résztvevők egymástól is tanulhassanak, s akikben ott szunnyad a láng, azokat a találkozó zsűrije vegye észre, fedezze fel, s irányítsa a sorsukat, amint ezt korábban is tették a helyi pedagógusok – mondta végezetül Orosz Ildikó, példaként a nagymuzsalyi Vidnyánszky Éva tanárnőt hozva fel, aki a környező települések tehetséges iskolásaiból színészeket tudott faragni a beregszászi magyar színház számára.

Bagu Géza bátyúi pedagógus, a találkozó kezdeményezője ezután köszönetet mondott kollégáinak, amiért beneveztek csoportjaikkal a megmérettetésre, majd bemutatta a zsűrit: Kovács Éva fóti drámapedagógust, az ugyancsak fóti Kiss Tibor drámapedagógust és rendezőt, Szántó Editet, a KMPSZ alelnökét, Vidnyánszky Évát, a beregszászi színház Ficseri Gyermekstúdiójának vezetőjét, valamint Tarpai Viktória művésznőt, a beregszászi színtársulat tagját. Ugyancsak elmondta: a magyarországi Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó mintájára nem helyezésekkel értékelték a fellépők teljesítményét, hanem arany, ezüst vagy bronz minősítést szerezhetnek a csoportok a beregszászi megmérettetésen.

Elsőként a Gáti Középiskola drámaszakköre lépett színpadra, mely A rátóti csikótojás című mesét adta elő. A Zsoldos Anita vezette csoport megnyerő játékával, a „színészek” szép magyar beszédével fegyverezte le a zsűrit, amely teljesítményüket ezüst minősítéssel jutalmazta.

A nyomukban fellépő bátyúi Guriga Színtársulat A világ legbutább cirkusza című előadását Karinthy Frigyes írásai ihlették. Kiss Tibor, a zsűri elnöke utóbb értékelésében kifejtette: a társulat sikeresen birkózott meg azzal a nehéz feladattal, hogy megteremtse egy letűnt, számunkra már távoli és idegen világ hangulatát, visszaadja annak humorát, s régi történetekben mutassa fel az örök emberit. Teljesítményüket arany minősítéssel jutalmazták.

A Jakab Erika vezette Nagymuzsalyi Hagyományőrző Csoport Oscar Wilde A boldog herceg című meséjét vitte színre igen tetszetős és ötletes díszletekkel. Produkciójával a társulat bronz minősítést érdemelt ki.

A találkozón részt vevő – ugyancsak Bagu Géza vezette – második bátyúi színjátszó csoport, a Gubancok a gáti gyerekekhez hasonlóan A rátóti csikótojás című mesét mutatta be, ám egy stílusában olyannyira eltérő előadást láthatott tőlük a közönség, ami feledtetni tudta a téma ismétlődését. A színészpalánták felszabadult játéka, az ötletgazdag rendezés ezüst minősítést hozott a számukra.

Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola Mitru Kornélia vezette csoportja Tabéri Géza Szarvasbika című regényéből készített előadását. Bronz minősítésre érdemesített produkciójukkal kapcsolatban a zsűri elismeréssel szólt a csoport igyekezetéről, hogy az iskola névadójáról készítsenek műsort.

A Kőműves Kelemenné legendája címmel mutatta be előadását a Bíró Irma által felkészített mezővári csoport. Kiss Tibor előadásukat értékelve azt hangsúlyozta, hogy az ismert legenda színpadra állításával nagyon nehéz feladatot oldottak meg igen ügyesen, igyekezvén „olyan irányba terelni ezt a több száz éves történetet, hogy a mai szem, a mai fül is érthessen belőle”. Ezt az igyekezetet bronz minősítéssel jutalmazta a zsűri.

Az eredményhirdetést követően Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője jelezte: az arany minősítést szerzett bátyúi Guriga Színtársulat a Magyar Drámapedagógiai Társaság meghívására részt vehet Debrecenben a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál döntőjében. A találkozó többi résztvevője jutalomüdülésen vehet részt a KMPSZ kárpátaljai nyári táboraiban.

A találkozót követően a zsűri tagjai és a csoportvezetők részvételével tapasztalatcserére, szakmai beszélgetésre került sor.

hk