Megbékélésről ír a szerbiai sajtó Áder János látogatása után

2013. július 5., 02:00 , 651. szám

A szerbek és a magyarok közötti megbékélés jelentőségét emelték ki múlt csütörtökön a szerb és vajdasági magyar sajtóorgánumok.

Beszámoltak arról, hogy Áder János kétnapos szerbiai látogatásának múlt szerdai záró napján a magyar és a szerb államfő fejet hajtott Csúrogon a második világháború alatt és után kivégzett ártatlan szerb és magyar áldozatok emléke előtt.

A Vecernje Novosti című belgrádi lap internetes oldalán Megbékélés Csúrogon: főhajtás az ősöknek, fogadalom az unokáknak című beszámolójában egyebek között emlékeztetett arra, hogy Tomislav Nikolic szerb elnök szerint a közös jelen és jövő iránti civilizált felfogást és felelősséget fejezi ki az ártatlan áldozatok emléke előtti főhajtás, amelynek különleges helyet kell kapnia a szerbek és a magyarok közötti viszonyban. A lap emlékeztetett arra, hogy Áder János a szerb parlamentben bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen. Az internetes oldalon megtekinthető az a videofelvétel is, amelyet a magyar köztársasági elnöknek a szerb parlamentben elhangzott beszédéről készítettek.

A Danas című belgrádi lap internetes oldalán ugyancsak látható a magyar köztársasági elnöknek a szerb parlamentben elhangzott beszédéről készített videofelvétel. Az újság a címlapján adta hírül, hogy a csúrogi látogatás A szerbek és a magyarok közötti megbékélés napja volt, és a híradást egy olyan fotóval illusztrálta, amelyen a két elnök lerója kegyeletét a Csúrogon megölt magyarok emléke előtt.

(MTI/Kárpátalja)