Halálos pénzszállító-rablás kísérlet Ukrajnában

2013. július 15., 22:12
A megtámadott pénzszállító furgon (Forrás: prestupnosti.net)

A két rabló és a pénzszállító kocsi vezetője életét vesztette Ukrajnában egy akciókrimibe illő fegyveres rablótámadás során – adta hírül a Szevodnya hírportálja.

A rablótámadás elkövetőit az egyik biztonsági őr lőtte le, miután a támadók Nyikolajev megyében agyonlőtték az Ukrán Posta pénzszállító járművének vezetőjét. Később kiderült, hogy az esetnek egy negyedik halálos áldozata is van: egy taxisofőr, akit korábban a rablók lőttek agyon, hogy megszerezzék a kocsiját.

A Szevodnya tudósítójának a támadókat leterítő biztonsági őr elmondta, hogy péntek reggel a szokásos útvonalon haladtak a páncélozatlan pénzszállító furgonnal. Egy néptelen útvonalon arra figyeltek fel, hogy egy személygépkocsi áttér az ő sávjukban, és látszólag irányítatlanul halad velük szemben. A frontális ütközés elkerülése végett a sofőr lehúzódott egy útszéli parkolóba.

A kocsiból ekkor kiszállt két álarcos férfi, akik automata fegyverekből azonnal tüzet nyitottak a pénzszállítókra. Először a furgon vezetőjét vették célba, aki fejlövést kapott és meghalt, majd két oldalról tűz alá vették a járművet, hogy a raktérben tartózkodó biztonsági őröket is megsemmisítsék. Alekszandr ekkor az egyik ablakon keresztül viszonozta a tüzet, és mind a két támadót sikerült eltalálnia. Az egyikük a helyszínen, a másik a kórházba szállítás után vesztette életét.

A hős biztonsági őr az újságíróknak elmondta, hogy egyáltalán nem érez lelkiismeret-furdalást. Tettével megmentette társa és a saját életét, valamint a raktérben heverő 3 millió hrivnyát tartalmazó pénzes zsákokat is. A 28 éves Alekszandr nem most esett át a tűzkeresztségen. Korábban hivatásos katonaként szolgált az ukrán seregben, ahol különösen védett szállítmányok biztosítása volt a feladata, és gyakorlatilag mindennemű támadás visszaverésére alapos kiképzést kapott.

Palkó István