Kijevi járatot indít az Emirates

2013. július 16., 20:49

Újabb járatot nyit a kelet-európai térségben az Emirates. A dubai légitársaság jövő év januárjától Ukrajna fővárosát, Kijevet is felveszi útvonalhálózatába. A napi rendszerességgel üzemelő járat ráadásul rögtön a flotta egyik legnagyobb teljesítményű típusával fog indulni.

2014. január 16-tól a kijevi Boryspil nemzetközi repülőtér és vele az első ukrajnai célállomás is megjelenik az Emirates útvonalhálózatában. A napi rendszersségű járatot a hatótávrekorder Airbus A340-500 szélestörzsű repülőgép típusával fogja teljesíteni a légitársaság.

A négyhajtóműves Airbus fedélzete három komfortosztályt kínál: 12-en az első (First Class), 42-en az üzleti (Business Class) és 204-en a turista (Economy Class) osztályon foglalhatnak helyet. Az EK 171-es számú járat a hét minden napján 17:15-kor fog indulni Dubaiból és este 20:35-kor érkezik Kijevbe, ahonnan a visszajárat 22:10-kor száll fel és hajnali 04:55-kor landol Dubaiban.

A légitársaság reményei szerint a járat beindítása hozzájárul majd a két ország, Ukrajna és az Egyesült Arab Emírségek közötti gazdasági kapcsolatok elmélyítéséhez, de az üzleti utasokon kívül természetesen Dubaiba érkező turisztikai célú és nem mellesleg átszálló utazókra is számít az Emirates.

Kijev a légitársaság 35. európai célállomása lesz. A 45 millió lakosú Ukrajna a világ legjelentősebb napraforgóolaj exportőre és komoly gabona-, valamint cukortermelő ország is, ezért az agrárgazdaság lehet a fő üzleti irányvonal a két ország közötti közvetlen légi összeköttetés megteremtése révén.

A kelet-európai térségben az Emirates három városban, Bécsben, Prágában és Varsóban is jelen van, sőt a légitársaság nemrég jelentette be, hogy a lengyel fővárosba, ahová idén februárban indítottak járatot, jövő év január elejétől máris nagyobb (B773) típusra váltanak. Az osztrák fővárosba pedig csak azért nem Airbus A380-as óriásgéppel repül a társaság, mert azt a helyi hatóságok - védendő a nemzeti légtársaság érdekeit nem hagyták jóvá.

Budapestről jelenleg egyetlen légitársaság sem kínál közvetlen járatot Dubaiba. Az Emirates budapesti járatnyitásának lehetősége évről évre felmerül, de egyelőre nincs biztos hír róla, hogy a légitársaság megjelenne a Liszt Ferenc repülőtéren. Ősztől azonban a Wizz Air low-cost légitársaság Airbus A320 típusú gépeivel lesz elérhető Dubai.

Az Emirates a világ legnagyobb Airbus A380-as és Boeing 777-es üzemeltetője. A géppark kizárólag szélestörzsű típusokkal rendelkezik. A flotta legkisebb típusának az A330-200-as számít, amelynek háromosztályos elrendezésben 237 fős az utasbefogadó képessége.

fzs/airportal.hu