Hatalmas áradás pusztít az orosz Távol-Keleten

2013. augusztus 26., 10:25
(Forrás: http://pics.top.rbc.ru)

Két és fél ezren váltak földönfutóvá Habarovszk megyében és a szomszédos Zsidó Autonóm Területen az Amur folyón levonuló árhullám következtében.

Az árvíz által érintett településekről több mint 8 ezer embert kellett evakuálni. Közel 800 lakóépület rongálódott meg vagy pusztult el teljesen. Habarovszk megyében a mezőgazdasági földek 30 százalékát borítja víz. A szomszédos Zsidó Autonóm Területen 20 ezer hektárnyi szántó került víz alá. A hatóságok legkevesebb 100 millió rubelre becsülik az eddigi károkat.

A kitelepített lakosokat ideiglenes szállásokon, sátortáborokban helyezték el, ahol orvosi segítséget és meleg ételt kapnak. A Távol-Keleti Szövetségi Körzetben mozgósították a hadsereg egységeit. Az árvíz elleni küzdelemben már ötezer katona, félezer harci jármű, ötven repülőgép és helikopter, valamint negyven hajó vesz részt.

A kiöntött Amur által okozott pusztítást az orosz elnök különmegbízottja is megtekintette, aki úgy nyilatkozott, hogy a fedél nélkül maradottak közül sokaknak akár egy évig is várniuk kell majd, míg visszatérhetnek korábbi lakóhelyeikre.

Palkó István