Osztrák-magyar katonasírokat tártak fel Kárpátalján

2013. augusztus 29., 16:14

Az első világháborúban elesett magyar, osztrák, német és orosz katonák maradványait találták meg ukrán régészek Nagyberezna térségében.

Egy ukrán-orosz-belarusz önkéntesekből álló régészcsoport a három ország cserkészeivel közösen végeztek ásatásokat az ukrán-lengyel határ menti Lubnya falu közelében lévő 1100 méter magas Cseremha hegyen, ahol 1914-15 telén kegyetlen harcot vívtak a monarchia és az orosz hadsereg katonái. Több száz katona alussza itt a mai napig örök álmát. A helyiek még ismerik és meg tudják mutatni, hol vannak a tömegsírok, illetve az egyedi, névvel ellátott temetkezési helyek.

Az egyik tömegsírból nemrég tizenkét katona maradványai kerültek elő. A csontok mellett talált tárgyak alapján közülük négyen bizonyíthatóan az orosz, míg hárman az osztrák-magyar seregben harcoltak. A továbbiakban a szakértők feladata lesz, hogy megpróbálják név szerint azonosítani az elhunytakat.

A feltárások során számtalan harci eszköz és személyes tárgyra is bukkantak a régészek: köztük puskák alkatrészeire, töltényekre, bajonettekre és gyalogsági ásókra, csajkákra és kanalakra. Külön érdekességnek számít négy – orosz, magyar, osztrák és német címerrel ellátott – övcsat.

A most kihantolt katonamaradványokat valószínűleg ősszel fogják a kellő végtisztességgel újratemetni, a múlt század első világégésének Kárpátalján vívott legnagyobb csatája során fiait elveszített országok, így Ukrajna, Oroszország, Ausztria, Fehéroroszország és Magyarország képviselőinek jelenlétében.

Palkó István