Tanévnyitó a Rákóczi-főiskolán

2013. szeptember 26., 03:53 , 663. szám

A magyar nemzet gyarapodása elképzelhetetlen a fiatal generáció nélkül, amely megalapozza a nemzet jövőjét – hangsúlyozta múlt pénteken a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén Potápi Árpád János, a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke. Az ünnepélyes tanévnyitóra ezúttal is a beregszászi református templomban került sor.

Miután a diákok, a tanárok és a vendégek elénekelték nemzeti imádságunkat, valamint a főiskola himnuszát, dr. Szikura József rektor lépett a mikrofonhoz, hogy megtartsa ünnepi beszédét. Mint rámutatott, az oktatás túlmutat a tanulás formális keretein, az oktatás mennyiségi fejlesztésének lehetőségei a legtöbb fejlett országban kimerültek. A fejlesztés igazi tartalékát a tanulás hatékonyságának javítása jelenti, hangsúlyozta egyebek mellett a szónok, aki szerint ez csak a minél magasabb színvonalú tudományos kutatásra támaszkodva lehetséges, s nagy szükség van az idegen nyelvek ismeretére is.

Potápi Árpád János köszöntőjében hangsúlyozta: a nemzet jövőjét megalapozni képes nemzedék kineveléséhez elengedhetetlen az oktatás fejlesztése, támogatása. Azonban, mint fogalmazott, „az a mindenkori nemzeti cél, hogy a külhoni nemzettársaink megmaradjanak magyarnak, megőrizzék identitásukat, csak abban az esetben valósítható meg, ha működnek a magyar egyházak, intézmények, szervezetek”. Ilyen intézmény a Rákóczi-főiskola, Kárpátalja egyetlen önálló magyar felsőoktatási intézménye is, mutatott rá a Magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke.

Potápi Árpád János ezzel összefüggésben jelezte: a magyar kormány nagy jelentőséget tulajdonít a külhoni magyar tannyelvű oktatás fenntartásának és fejlesztésének, kiemelten kezeli a magyar oktatási intézmények támogatását. Ezzel Orbán Viktornak idén áprilisban a beregszászi főiskolán tett látogatására utalt, ahol a magyar miniszterelnök elvi együttműködési megállapodást írt alá a II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar Főiskolával.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszédében úgy fogalmazott, Ukrajnában a felsőoktatást illetően a színvonal folyamatos csökkenése, a degradáció, az intellektualizmus kiveszése, a korrupció számít általánosan elfogadotnak, a mainstreamnek. Hozzátette: az ágazat lezüllött, a korrupciós csatornák egyikévé vált, melyet az ország uralkodó elitjének egy csoportja csapol meg. Véleménye szerint ezért a beregszászi főiskola célkitűzéseinek 180 fokos szöget kell bezárniuk ezzel az ukrajnai mainstreammel. Kovács Miklós úgy fogalmazott, hogy e folyamatok – melyek egyébként nemcsak a felsőoktatást uralják, hanem az élet minden területét – a megsemmisülésbe, a szakadék felé sodorják az itteni magyar közösséget is. A magyar értelmiség feladata felismerni ezt a helyzetet, s a magyarság bárkájában evezősnek lenni – hangsúlyozta a KMKSZ elnöke.

A vendégek felszólalásait követően került sor az elsős főiskolai hallgatók ünnepélyes fogadalomtételére. Az eskü szövegét ez alkalommal Szanyi KM Gábor, első évfolyamos magyar szakos hallgató olvasta fel. Ezután dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke, dr. Szikura József rektor és dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány (KMFA) elnöke kézfogásával főiskolai hallgatóvá avatta a felesküdött fiatalokat.

A Diákhimnusz közös eléneklését követően Orosz Ildikó köszöntötte az újdonsült diákokat. Megvonva az előző tanév mérlegét a beregszászi főiskola elnöke rámutatott, annak legjelentősebb eseménye az intézmény szempontjából Orbán Viktor magyar miniszterelnök látogatása volt, akivel együttműködési megállapodást írtak alá tavasszal a főiskola fejlesztéséről és fenntartásáról, miáltal annak működése stabilizálódott. Orosz Ildikó utalt arra is, az általa vezetett oktatási intézmény súlyának növekedését jelezte, hogy a 2012–2013-as tanév végén, ugyanúgy, mint öt évvel korábban, az ukrán oktatási minisztérium másodszor is a beregszászi főiskolát jelölte ki a több mint 1000 ukrajnai felsőoktatási intézmény közül egy teljes körű, mindenre kiterjedő átvilágításra. Elhangzott továbbá, hogy 2014-ben öt szak soros akkreditálása várható az intézményben.

A főiskola elnöke örömének adott hangot, amiért az idei tanévben sokkal többen jelentkeztek a beregszászi főiskolára, s többen is iratkoztak be az intézménybe, mint tavaly. Így az első évfolyamot 205 hallgató kezdheti meg a tavalyi 162-vel szemben. Azon szakok ötödik évfolyamaira, ahol a főiskola engedéllyel rendelkezik a „specialist” szintű képzésre, 54-en nyertek felvételt, így összességében 259 új jogviszonyú hallgatója van a főiskolának, tudtuk meg. Orosz Ildikó ugyancsak pozitív változásként értékelte, hogy idén a főiskola többszöri kérésére sikerült elérni: magyar nyelv és irodalom szakra főtárgyként vizsgázhassanak magyar nyelvből a jelentkezők, az intézményen belül.

Brenzovics László, a KMFA elnöke köszöntve az elsősöket a tenni akarás, a törekvés fontosságát hangsúlyozta. Mint emlékeztetett, ma a főiskolának helyt adó egykori törvényszéki palotát az idegen hatalmak laktanyává, gyárrá változtatták, s a tönkrement épület csúf sebként éktelenkedett a város központjában. Így volt ez egészen addig, míg végül a kárpátaljai magyarságban megszületett az elhatározás, hogy a lepusztult épületben méltó otthont alakít ki a beregszászi főiskola számára, s egy évtized leforgása alatt sikerült is helyreállítani az épületet – jelezte a szónok.

A főiskola beindításához, a törvényszéki palota felújításához Isten segítsége mellett rengeteg ember munkájára is szükség volt, hangsúlyozta Brenzovics László, aki szerint azonban mindez mit sem érne, ha a kárpátaljai magyarságban nem volna meg a törekvés, hogy fenntartsa ezt az intézményt, az ifjúságban pedig az elhatározás, hogy abban felsőfokú végzettséget szerezzen. A nemzedékek váltják egymást, s a jövőben a mai diákoknak kell majd fenntartaniuk a kárpátaljai magyar közösséget, s annak intézményeit – figyelmeztetett az elsősökhöz szólva Brenzovics László.

Az ünnepség befejezéseképpen a történelmi egyházak képviselői áldást kértek a jelenlévőkre, majd a résztvevők elénekelték a Szózatot.

* * *

Aznap a délutáni órákban került sor Budapesten, az Óbudai Egyetemen a Kárpát-medencei magyar tannyelvű felsőoktatási intézmények közös tanévnyitó ünnepségére, melybe a beregszászi tanévnyitó résztvevői a Rákóczi-főiskola Esztergom terméből kapcsolódhattak be.

A szervező magyarországi egyetem tájékoztatása szerint első alkalommal történt meg, hogy az Óbudai Egyetem és hat külhoni intézmény egy időben, a Kárpát-medence városaiban, egymással videokonferenciával összekapcsolódva nyitja meg ünnepélyesen a tanévet. A hat külhoni intézmény a Rákóczi-főiskola mellett a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem, a kolozsvári, a marosvásárhelyi, a csíkszeredai telephelyű Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a komáromi Selye János Egyetem, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola és a szintén szabadkai telephelyű Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kara volt – jelentette az MTI.