Szüreti Hagyományőrző Nap Tégláson

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

Harmadszor szervezett Szüreti Hagyományőrző Napot a KMKSZ Téglási Alapszervezete, a Téglási Hagyományőrző Társaság és a Téglási Tanács, ahová a környező települések műkedvelői mellett Erdélyből és a Vajdaságból is érkeztek már visszajáró vendégek.

A péntek délután a vendégek fogadásával, családoknál történő elhelyezésével telt, majd másnap a vajdasági Ludasról és az erdélyi Marosludasról érkeztek vendégekkel együtt a téglási fiatalok két feldíszített szekérrel több órán keresztül járták Téglás község és a vele összeépült Szürte utcáit, hívogatva a lakosságot a délutáni rendezvényre – tudtuk meg Kriczky Katalintól, a szüreti nap főszervezőjétől.

Az ünnepi koncertre érkező vendégeket Necze Sándor, a KMKSZ Téglási Alapszervezetének elnöke fogadta, majd a helyi kultúrház nagytermének színpadáról Szűcs Sándor polgármester köszöntötte a közönséget.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke ünnepi beszédében kiemelte: „Téglás nemcsak életre hívta és életben tartja ezt a szép hagyományőrző rendezvényt, hanem át is tudja örökíteni, hisz ennek a rendezvénynek a megszervezésében nagyon sok fiatal vesz részt… Én ehhez szeretnék gratulálni a Téglási KMKSZ-alapszervezetnek és név szerint Kriczky Katalin programfelelősnek.”

A kulturális műsorban felléptek a Téglási Kultúrház Nyitnikék Folklórcsoportja és Margaréta Leány Énekcsoportja, majd Szikora Zoltán elénekelte Dankó Pista Eltörött a hegedűm című nótáját, őt id. Bernáth Ferenc és a Cimborák zenekar kísérte. A Ludasról érkezett Szabó Réka egy ludasi népmesét adott elő a disznóbőrbe bújt lányról. A Téglási Kultúrház szólistái, Molnár Krisztina és Horváth Regina rábaközi, szatmári és magyarbődi népdalokat énekeltek, majd a szintén hazai Orchidea Néptánccsoport rábaközi táncot adott elő. A Marosludasról érkezett Hajdina Néptáncegyüttes vajdaszentiványi és mezőségi táncokat mutatott be. A ladusai táncosok nagy közönségsikert arattak egy standard táncschow-val. A császlóci Kadarka Néptáncegyüttes Szatmári táncokat táncolt, majd az emléklapok átadása után Ignácz Mária által összeállított, sokszereplős szüreti kompozícióval zárult a program, melyet a Rózsa Népdalegyüttes, a Nyitnikék Folklórcsoport, a Csalogány Asszonykórus, az Orchidea Tánccsoport, a Margaréta Leány Énekcsoport tagjai adtak elő, a Cimborák Népzenekar kíséretével.

Az erdélyi Marosludasról érkezett László Noémi, a Hajdina Néptáncegyüttes táncosa elmondta: „Tizenhétezer lakosú városukban a Hajdina Kulturális Egyesület 1999-ben alakult. Most három pár képviseli itt a csoportunkat. Tavaly jártunk már Tégláson, akkor sok barátra tettünk itt szert, ezért idén is vállaltuk az utat.”

A vajdasági Ludasról érkezett küldöttség vezetője, Vásárhelyi Teréz a Ludas Matyi Művészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy egyesületük 16-éves, és több szakcsoportjuk is van: mesemondó szakcsoport, nép- és szalontánc szakcsoport, asszonykórus stb.

„Négy éve van kapcsolatunk a kárpátaljai Téglással. Azt gondolom, hogy az anyaországtól elszakított részek összefogása minden kultúrembernek célja kell, hogy legyen. Nekünk is célunk. Én nagyon büszke vagyok, hogy a fiatalok között is kialakultak már barátságok.”

Badó Zsolt