Szüreti mulatság az „élő” tájházban

Ősszel érik, babám...

2013. október 17., 08:22 , 666. szám
Színpadon a Hímes

Október 10-én első alkalommal tartotta meg hagyományteremtő szüreti mulatságát a Nagyberegi Tájház csűrjében a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet. A szüreti mulatság autentikus hangulatának megteremtéséért a régi időket idéző helyszín mellett a szervezők játékról, népzenéről és néptáncról is gondoskodtak.

Ahogyan azt Kudlotyák Krisztina, a szervezet igazgatója köszöntőjében elmondta: a Pro Cultura Subcarpathica célja fennállása óta az, hogy kulturális életet, színt vigyen nemcsak Beregszászba és annak környékére, hanem egész Kárpátaljára. Mindezt különböző kiállításokon, népzenei és klasszikus koncerteken, egyéb kulturális rendezvényeken keresztül kívánják megvalósítani. E célból adta át a szervezet számára tájházát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. „Úgy gondoltuk, itt a lehetőség, hogy elkezdjünk itt egy olyan közösséget formálni, amelyik érdeklődik a néprajz, a népi kultúra iránt.” Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja elmondta: „Hagyományaink őrzése egyik legfontosabb feladatunk, hiszen így tudjuk magunkat harmonikusan, méltóságban érezni, így lehetünk büszkék kultúránkra.”

Bár a XXI. század embere számára furcsának tűnhet egy ilyen alkalom helyszíneként a csűr, nem is olyan rég ez még nem volt feltűnő, hisz ahogyan azt Gál Adél, a szervezet munkatársa elmondta: egykor a csűr volt az a helyiség, ahol az esküvőket, szüreti bálokat, mulatságokat szervezték. Elmondta továbbá, hogy a tájházban, amit a szervezet igyekszik minél „élőbbé” tenni, a közeljövőben heti rendszerességgel rendeznek majd különböző rendezvényeket, foglalkozásokat, hogy felelevenítsék, újraélesszék az egykori kézművesség fortélyait, ápolják a magyar hagyományokat.

A mulatságon a szervezők igyekeztek a lehető legélőbb módon bemutatni az egykori szüreti mulatságokat, visszaidézni azok mozzanatait. Elsőként a szürethez kapcsolódó játékok következtek. A főiskola és a nagydobronyi Hímes Néptáncegyüttes érdeklődő fiatalokkal kiegészült csapatai vetélkedtek egymással. A versenyszámok között volt diótörés és kukoricamorzsolás is, de szürettel kapcsolatos népdal eléneklése, egykori használati tárgyak felismerése, szüreti eszközök gyűjtése is szerepelt a feladatok között. A csapatok így nem csupán tudásukat, de ügyességüket is megcsillogtatták. A versenyben végül a főiskolások csapata győzedelmeskedett. Mindeközben pedig a csűrön kívül a hordókészítés fortélyaival ismerkedhettek meg az érdeklődők Kalanics Béla salánki bodnármester segítségével.

A versenyt követően a Hímes Néptáncegyüttes lépett a csűrszínpadra egy szüreti népdal- és néptánccsokorral, majd a Borzsa-Vári népi zenekar idézte fel a régen volt szüreti mulatságok hangulatát zenéjével.

A szüreti mulatság táncházzal ért véget. A talpalávalót az est további részében a Borzsa-Vári népi zenekar húzta.

E.R.