Kémvasalókkal támadja Kína az oroszokat

2013. október 28., 08:57

Számítógépes kémprogramokat terjesztő chipekkel ellátott kínai vasalókat találtak az oroszországi áruházakban – adta hírül az orosz NTV tévécsatorna híradója.

A kémelhárítás laboratóriumában elvégzett vizsgálatok szerint a Kínából importált vasalók olyan chipeket tartalmaztak, amelyek az elektromos hálózaton keresztül juttattak el kémprogramokat a wi-fi eszközökbe. Az így terjedő spyware-okat a vírusirtók sem képesek kimutatni, azok ugyanis a külső támadások ellen védenek, míg a kínai „vasalós” megoldás belülről fertőzi meg a világhálóra csatlakoztatott számítástechnikai eszközöket.

A chipek jelenlétére véletlenül jött rá az orosz vámhivatal egyik munkatársa, miután a vasalók súlya nem egyezett a csomagoláson feltüntetett értékekkel. Csak amikor darabokra szedték őket, kerültek napvilágra a nem odaillő áramkörök. A felfedezést követően a teljes szállítmányt kivonták a forgalomból, ám addigra az egyik szentpétervári hipermarketben már több tucat vasaló talált vevőre. Az orosz szakhatóságok feltételezik, hogy a kínaiak más háztartási eszközökbe is telepíthettek ilyen áramköröket, ezért mostantól minden gyanús, kínai eredetű szállítmányt tüzetesen átvizsgálnak, a kenyérpirítóktól kezdve, a vízforralókon át a mikrohullámú sütőkig.

Palkó István