Székelyek Nagy Menetelése: összefogás a területi autonómiáért

2013. október 31., 02:53 , 668. szám

A szervezők szerint százhúszezren követelték vasárnap Székelyföld területi autonómiáját a Székelyek Nagy Menetelésén. Erdély minden pontjáról buszokkal, autókkal érkeztek a résztvevők Háromszékbe. Európában és Észak-Amerikában is szolidaritási megmozdulásokat tartottak, és Magyarország több nagyvárosában is szerveztek a székely menetelést támogató demonstrációkat.

A demonstráción a háromszéki Kökös és Bereck között a legforgalmasabb főút mellett, 53 kilométeres összefüggő menetoszlopot alakítottak ki a résztvevők. A demonstráció – amelyet a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezett – békésen, incidensek nélkül zajlott.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Székelyföld autonómiája érdekében hívta életre a menetelést, hogy így tiltakozzanak a román közigazgatási reform ellen. A román kormány tervei szerint úgy darabolnák fel Székelyföldet, hogy a három magyar megyét egy nagyobb régióhoz csatolnák, így a magyarok kisebbségbe kerülnének. A Székely Nemzeti Tanács viszont a történelmi Székelyföldet külön régiónak tekintené, ahol a magyarság számaránya 85 százalékos lenne.

A résztvevők a Brassót Bákóval összekötő legforgalmasabb országút mentén tizennégy településen és útkereszteződésben gyülekeztek. Reggel Erdély minden pontjáról buszokkal, autókkal érkeztek a résztvevők Háromszékbe. Székelyföld autonómiáját követelő román, angol és magyar nyelvű transzparensekkel vonultak fel.

A Székelyek Nagy Menetelése ökumenikus istentiszteletekkel kezdődött el. Tőkés László Maksán rámutatott, hogy az erdélyi magyarság olyan önrendelkezési jogokért kénytelen saját hazájában demonstrálni, amilyeneket elődei biztosítottak a románoknak, szászoknak és székelyeknek. „A magyarság éppen úgy méltó és érdemes és jogosult a közösségi jogokra, mint más szerencsésebb, szabadságukat kivívott nemzetek, ezért aztán mi is a tettek mezejére léptünk” – fogalmazott.

A felvonulók elsősorban román nyelvű feliratokat vittek magukkal, ezeken azt tudatták: „Autonómiát akarunk, nem függetlenséget!”, „Románia a mi országunk is!” A több ezer kis zászló mellett négy óriási 250 méter hosszú székely zászlót is kifeszítettek a menetoszlopokban. Amikor a békés vonulók összetalálkoztak, a Székely himnuszt énekelték el.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke azt mondta: bebizonyosodott, hogy közösségi összefogással nincs lehetetlen. „Képesek vagyunk föllépni közösen, erőt felmutatni, Székelyföld jövőjéért, a gyerekeink jövőjéért. Rendkívül fontos, hogy ez mindenkiben tudatosodjon, azokban is, akik ma nem jöttek el, hiszen mind a hétszázezer székely akaratára szükség van ahhoz, hogy Székelyföld autonómiáját meg tudjuk teremteni.” – mondta Izsák Balázs.

A menetelők rádiókészülékeken hallgatták a rendezvény szónokait, az erdélyi magyar politikai szervezetek vezetőit és a menetelés kiáltványát, amelyben megerősítették, hogy élni akarnak az önrendelkezés jogával, és e jog alapján követelik Székelyföld államon belüli önkormányzását.

A Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet felkarolta, és mindegyik kivette részét a mozgósításból.

A román közvéleményt megosztotta a székelyek demonstrációja. Mind a tüntetők követeléseit, mind pedig a résztvevők számát illetően eltérő vélemények láttak napvilágot.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)