Timosenko-ügy: Kezdődik a végjáték

2013. október 31., 02:53 , 668. szám

Alig egy hónap maradt hátra a vilniusi csúcsértekezletig, amelyen elméletileg alá kellene írni Ukrajna és az Európai Unió társulási szerződését. A börtönbüntetését töltő Julija Timosenko ellenzéki vezető sorsa azonban még mindig nem dőlt el, sőt úgy tűnik, a „játék” szereplői, azaz Viktor Janukovics ukrán elnök és az EU vezetői csak most kezdenek ráébredni arra, hogy valójában milyen helyzetbe lavírozták magukat. Mindenesetre napokon, vagy legalábbis heteken belül el kell dőlnie: rehabilitálják-e az exkormányfőt, illetve engedélyezik-e számára, hogy gyógykezelésre Németországba utazzék, amivel megnyílik a lehetőség Kijev előtt a társulási szerződés aláírására.

Megfigyelők szerint Viktor Janukovics a legutóbbi időkig abból a meggyőződéséből kiindulva politizált az EU vonatkozásában, hogy a brüsszeli politikusok úgysem merik egyetlen feltételtől, legnagyobb politikai ellenfele szabadon bocsátásától függővé tenni Ukrajna európai kurzusának jövőjét, ám az uniós vezetők egyértelmű és határozott megnyilvánulásai kezdik ráébreszteni az ukrán elnököt, hogy nem kerülheti meg Timosenko sorsának kérdését.

A pravda.com.ua portál egy minapi elemzése arra is felhívja a figyelmet, hogy bizonyos mértékig az EU részéről szintén a kijózanodás napjait élik, amennyiben látva az ukrán elnök pánikszerű félelmét Timosenko esetleges szabadon bocsátásától, kezdenek elgondolkodni azon, miként hátrálhatnak ki tekintélyvesztés nélkül a kialakult helyzetből, ha a nemzet Julijája mégis rács mögött marad. Motivációjuk nyilvánvaló: Európa nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy elismerje Timosenko bebörtönzésének jogosságát, annak minden következményével együtt, vagy tehetetlennek mutatkozzék, amennyiben Kijev nem teljesíti az ukrán ellenzék vezérére vonatkozó brüsszeli követelést.

Végül az ukrajnai ellenzék helyzete sem egyszerű, hiszen nem szeretne olyan helyzetbe kerülni, hogy kegyelemért kelljen folyamodnia vezére szabadon bocsátása érdekében, mert az a politikus bűnösségét igazolná a közvélemény szemében, illetve a gyengeség jelének tűnhetne.

Kijevben ezért most olyan megoldást keresnek, amely egyrészt lehetővé tenné Julija Timosenko szabadon bocsátását az európaiak számára is elfogadható feltételekkel, másrészt biztosítani igyekeznek a kiskaput, amely mégis módot adna arra, hogy a külföldre távozó ellenzéki vezért kizárják a másfél év múlva esedékes elnökválasztási küzdelemből. A jelenlegi ukrán államfő környezetében ugyanis attól félnek a legjobban, hogy miután Timosenko külföldre távozik, az Emberi Jogok Európai Bírósága helyt ad fellebbezésének, s ezzel tulajdonképpen megsemmisíti a volt miniszterelnököt a földgázszerződések ügyében elmarasztaló ukrajnai bírósági ítéletet. Ez viszont lehetővé tenné az ellenzéki politikus számára, hogy kezdeményezze rehabilitálását, szabadon hazatérhessen Ukrajnába, s elinduljon a választásokon.

Sajtóinformációk szerint minderre való tekintettel az egyik lehetséges megoldás Julija Timosenko semlegesítésére az lehet, ha a külföldre engedésével párhuzamosan olyan értelemben módosítják a törvényeket, hogy lehetővé váljon a politikus elítélése távollétében, vagyis anélkül, hogy meg kellene jelennie az ügyét tárgyaló ukrajnai bíróság előtt. Így lehetőség nyílna arra, hogy még a választások előtt ismét bűnösnek mondják ki Timosenkót valamilyen ellene indított büntetőperben, ami korlátozná politikai cselekvőképességét.

Akárhogyan legyen is, a feleknek egyre kevesebb idejük áll rendelkezésre ahhoz, hogy megoldás találjanak a kialakult helyzetre.

(pravda.com.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)