Román választási hatóság: bűncselekmény a többes szavazás az EP-választásokon

2013. november 7., 07:52 , 669. szám

A többes szavazás bűncselekménynek minősül, a hatóságok azonban nem tudják megakadályozni a kettős állampolgárokat abban, hogy ilyen csalást kövessenek el az európai parlamenti választásokon – közölte az MTI-vel Marian Muhulet, a romániai Állandó Választási Hatóság (AEP) alelnöke.

A romániai Mensura Transilvanica politikai elemzőcsoport korábban azt állapította meg: a romániai választójogi törvény nem zárja ki, hogy a romániai jelöltekre és a magyarországiakra is leadják szavazatukat az EP-választásokon azok a román–magyar kettős állampolgárok, akiknek magyarországi állandó lakhelyük van.

„Függetlenül attól, hogy milyen típusú választásról van szó, a többes szavazást a román jog bűncselekménynek minősíti, és bírsággal vagy börtönnel bünteti” – mutatott rá az AEP alelnöke.

Hozzátette: normális körülmények között egy Magyarországon élő román állampolgár csak akkor szavazhat az EP-választáson a román külképviseleten, ha nem kérte felvételét a magyar választói névjegyzékbe, az európai uniós országok ugyanis kölcsönösen tájékoztatják egymást állampolgáraik „átiratkozásairól”. Példaként a Spanyolországban dolgozó román állampolgárokat említette, akik már nem szavazhatnak a román EP-listákra, ha feliratkoztak a spanyol névjegyzékre.

Ugyanakkor elismerte: ha egy Magyarországon élő román–magyar kettős állampolgár a magyar állampolgársága alapján felvéteti magát a magyar névjegyzékbe, akkor a magyar választási hatóságnak nincs honnan tudnia, hogy értesítenie kellene erről a román hatóságokat. Így nem lehet kizárni, hogy az illető bemegy a román külképviseletre, ahol román állampolgárként is szavazhat a román EP-listára. Mindazonáltal ez bűncselekmény – tette hozzá Muhulet.

Rámutatott: nem létezik még olyan európai szintű, egységes választási mechanizmus, amely kizárná a kettős szavazás lehetőségét.

Október közepén a Romania Libera című román lap cikkezett arról, vajon hol fognak szavazni az EP-választásokon a könnyített honosítással magyar állampolgárságot szerzett romániai magyarok. E cikkre reagálva Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára az MTI-nek elmondta: a romániai magyar szavazóbázis csak nagyon kis mértékben csökkenhet a kedvezményes honosítás miatt a jövő évi európai parlamenti választáson, mert a szavazati jog lakcímhez kötött.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Magyarországon az európai parlamenti választásokon csak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar (és uniós) állampolgárok vehetnek részt, de vannak olyan tagállamok – például Románia –, amelyek lakóhelytől függetlenül biztosítják az aktív választójogot saját állampolgáraiknak.

Az NVI is elképzelhetőnek nevezte, hogy ily módon a kettős állampolgárok két névjegyzékbe is bekerülhetnek az európai parlamenti választások során. Ennek kizárására, illetve a többes szavazás megakadályozására vagy felderítésére az uniónak nincs sem jogi, sem egyéb eszköze – fűzték hozzá.

(MTI/Kárpátalja)