Gazdaképző konferencia a Rákóczi-főiskolán

2013. december 5., 08:33 , 673. szám
A gazdaképzés résztvevői

Egész napos gazdaképzést szervezett múlt pénteken Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán a „Pro Agricultura Carpatica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány (PAC KMJA).

Őr Hidi László, az alapítvány elnöke köszönetet mondva a magyar Vidékfejlesztési Minisztériumnak és a Kárpát Régió Üzleti Hálózatnak a képzés megrendezéséhez nyújtott támogatásért örömmel állapíthatta meg, hogy a hallgatóság, a kárpátaljai magyar gazdák megtöltötték ez alkalomból a főiskola dísztermét. A házigazda a vendégek között üdvözölhette többek között Tóth István beregszászi magyar főkonzult, dr. Torda Mártát, a Vidékfejlesztési Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős parlamenti államtitkárságának főosztályvezető-helyettesét és a kíséretében lévő minisztériumi munkatársakat, továbbá Virág Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökét.

Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke a képzés résztvevőihez szólva hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarság számára kiemelkedően fontos a falvak, a mezőgazdaság fejlesztése, hiszen az itteni magyarság közel 80 százaléka faluhelyen él, s jelentős hányaduk valamilyen formában a mezőgazdaságból igyekszik megélni. Rámutatott, a Szövetség által életre hívott „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány is a kolhozrendszer megszűnése után állami támogatás és megfelelő jogi szabályozás híján nehéz helyzetbe került vidéki lakosságon próbál meg segíteni a gazdaképzés megszervezésével, a boldoguláshoz szükséges tudás és tapasztalatok átadásával. A szónok reményének adott hangot, hogy az anyaországi kormányzattal és szervezetekkel a vidék felvirágoztatása érdekében kialakult együttműködés segít leküzdeni a nehézségeket, s egy gyarapodó gazdaréteg, fejlődő mezőgazdaság alakulhat ki Kárpátalján, aminek köszönhetően falvaink is gyarapodni, fejlődni fognak, s akkor a kárpátaljai magyarság megmaradásában, fejlődésében is bizakodhatunk, meg tudjuk tartani identitásunkat, boldogulni tudunk őseink földjén.

Dr. Orosz Ildikó, a képzésnek helyet adó Rákóczi-főiskola elnöke a megjelenteket köszöntve emlékeztetett, hogy a kárpátaljai nép mindig is a földből élt, amelyből sosem volt itt elég, de különösen a kolhozrendszer széthullása után vált nehézzé a helyzet. A kárpátaljai magyarságnak ilyen körülmények között kell talpra állnia, megkezdeni a munkálkodást, a felkapaszkodást, ráadásul egy olyan pillanatban, amikor még nem múlt el a veszély, hogy a megmaradt földeket is kihúzhatják az itt élők lába alól – jelezte a szónok. Rámutatott, ebből a helyzetből csak úgy találhatunk kiutat, ha naprakész információ és tudás birtokában a lehető legmagasabb hatékonysággal munkálkodunk földjeinken. Ennek számos feltétele van, tette hozzá, mindenekelőtt el kell sajátítani azt az intenzív gazdálkodást, amely biztosítva a szükséges jövedelmezőséget, egyúttal lehetővé teszi, hogy a földet és a természetet unokáink számára megőrizzük. A Rákóczi-főiskola ehhez a törekvéshez azzal tud hozzájárulni, hogy egyrészt támogatja a PAC KMJA-nak a mostanihoz hasonló képzéseit, másrészt befogadja a Corvinus Egyetem és a Szent István Egyetem mezőgazdasági képzéseit – jelezte Orosz Ildikó.

A köszöntők elhangzása után szakmai előadásokkal folytatódott a program. Elsőként Ragyák László, a Rijk Zwan Hungary Kft. képviselője hasonlította össze az uborkahajtatás példáján a hagyományos és a korszerű termesztési technológiákat. Előadásában a szakember elsősorban a talajnélküli termesztés főbb előnyeire tért ki.

Gál István, a PAC KMJA ügyvezető igazgatója előadásában annak az általuk Élő példa elnevezéssel meghirdetett innovációs programnak a kárpátaljai eredményeiről számolt be, melynek egyik célja éppen a talaj nélküli termesztés kárpátaljai meghonosítása, a gazdák munkáját segítő termesztési tapasztalatok összegzése volt. Mondandójának üzenete egyértelmű: Kárpátalján megérettek a körülmények és a helyzet a technológiai váltás megkezdésére, a modern termesztési eljárásoké a jövő.

A továbbiakban a korszerű növényvédelemről, a biológiai növényvédelem térnyeréséről hajtatásban Zentai Ákos, a Biokontrol 2003 Kft. szakembere tartott előadást. Majd Janó Imre, a Délker-TÉSZ igazgatósági tagja révén első kézből tájékozódhattak a jelenlévők napjaink termelőszövetkezeteinek működési tapasztalatairól. Az előadás üzenete félreérthetetlen volt: a szövetkezet nem az ördögtől való, eredményes formája lehet a termesztők együttműködésének, amennyiben a tagság részéről megvan az ehhez szükséges bizalom.

Ugyancsak előadást hallgathattak meg a jelenlévők arról, miként lehet segítségére a gazdálkodónak a marketing. Bocskay István, a Délker-TÉSZ szakembere gyakorlati példákkal megtűzdelt előadásában elsősorban arról igyekezett meggyőzni hallgatóságát, hogy a megfelelő hozzáállással és némi felkészültséggel bárki sokat tehet vállalkozása sikeréért, terméke értékesítéséért.

A képzés keretében Kovács Beáta, a PAC KMJA munkatársa ismertette az alapítvány által létrehozott e-Piac elnevezésű internetes oldal (epiac.com.ua) működését és céljait. Őr Hidi László ezzel kapcsolatban rámutatott: az oldal célja lehetőséget biztosítani a gazdáknak termékeik ingyenes hirdetésére, a közvetlen kapcsolatfelvételre a vásárlóval, miáltal az értékesítési láncból kizárhatók a köztes szereplők, a kereskedők, s így a nyereség nagyobb hányada maradhat azok zsebében, akik az adott portékát megtermelték.

Végezetül Babicz Szabolcs, a Hollandalma Kft. termeltetési igazgatója arról értekezett, mi az alternatív megújuló energiaforrások jelentősége hajtatásban. Mondandója középpontjában a legkorszerűbb energiafűz-fajták termesztése, gazdaságosságuk bemutatása, illetve az égetésükhöz szükséges berendezések ismertetése állt.

Zárszavában Őr Hidi László jelezte: a PAC KMJA felkérést kapott egy Kárpátalja magyarlakta részére vonatkozó gazdasági stratégia kidolgozására. A megszületett tervezetet, melyet összeállítói vitaindító dokumentumnak szánnak, s amely 2020-ig vázolja fel a régió fejlesztésének főbb irányait, most a képzés résztvevői is hazavihették. Ezt a stratégiát csak a gazdák által lehet végrehajtani, ellenükre semmiképpen – buzdította vitára és együttgondolkodásra a megjelenteket Őr Hidi László, aki szerint a program fő célja a kárpátaljai magyarság megmaradásának és gazdasági fellendülésének az elősegítése.

hk