Keresztény értékek a tudományban

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

Február 27-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RFKMF) szervezte meg első alkalommal, hagyományteremtő céllal Keresztény Tudományos Diákköri Konferenciáját a GörögKör (Görögkatolikus Főiskolai Lelkészség) a hazai vagy külföldi főiskolákon, egyetemeken, doktori iskolákban tanulmányt folytató magyar diákok részére.

A konferencia megnyitóján elsőként Marosi István, a GörögKör vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy annak fő célja a keresztény szellemű tudományosság szorgalmazása, a különböző tudományterületek keresztény vonatkozásának megtalálása, a történelmi egyházak örökségének és értékrendjének a tudományos kutatásokban való megjelenítése, illetve a keresztény értékrendet valló magyar diákok találkozási lehetőségének a megteremtése. Elmondta, hogy aki keresztény értékrendet hordoz szívében, az annak függvényében tud hozzáállni, hozzászólni a különböző témákhoz, képes megtalálni azok igazi mélységét, mondanivalóját. Ez pedig Istenhez is közelebb viszi. Dr. Csernicskó István, a főiskola rektorhelyettese köszöntőjében hangsúlyozta: a tudomány világában (is) lehetetlen eligazodni valamilyen kapaszkodó, támasz nélkül. A különböző témák, kutatások megkívánják, hogy az ember, a kutató egészséges világképpel, kikristályosodott erkölcsi és etikai nézetekkel rendelkezzen. Az előadók által kutatott témák pedig segítenek a világ bővebb megismerésében. Köszöntötte a jelenlévőket Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja is. Elmondta, hogy a kárpátaljai magyar görögkatolikusok lendületes közösségi életet élnek, aminek a konferencia is ékes bizonyítéka. Az előadások pedig mutatják, hogy Kárpátalja továbbra is érdemes kutatási területet jelent. Szamborovszkyné dr. Nagy Ibolya, a zsűri elnöke pedig a konferencia lebonyolításának menetét ismertette.

A konferencián összesen 13 előadó mutatta be a néprajz, a történelem, az orvostudomány vagy épp a morális teológia tárgykörébe eső kutatási témáját. A 15 perc terjedelmű előadásokat öttagú zsűri értékelte, melynek tagjai Szamborovszkyné dr. Nagy Ibolya (II. RF KMF, Történelem és Társadalomtudományi Tanszék), dr. Jaczkó Sándor (Nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola), Gönczi Sándor (II. RF KMF, Földtudományi Tanszék), Kolozsvári István (II. RF KMF, Biológia Tanszék) és Demkó Ferenc (Beregszászi Esperesi Kerület esperese) voltak.

Az eredmények a következők: 1. Jakab Annamária, Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola (A vallás szerepe egy búcsúi asszony életében), 2. Fodor Krisztina, II. RF KMF Történelem és Társadalomtudományi Tanszék (Oktatásügyi helyzet a beregi egyházmegyében), 3. Bujdosó János, Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola (A vallás és az egyház helyzete Kárpátalján Sztálin és Hruscsov idején a Vörös Zászló körzeti lap tükrében).

A konferencia létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Espán Rita