Segít-e Ukrajnán a Nyugat?

2014. március 6., 02:40 , 686. szám

Az ukrán vezetés kommunikációjának központi eleme a krími események kapcsán az a meggyőződés, hogy a nyugati hatalmak majd megfékezik, móresre tanítják Putyint. Megalapozott-e ez a várakozás?

Attól függ, mely történelmi precedenst veszik alapul. Az első kuvaiti háború okot adhat az optimizmusra. Akkor – ha valaki már elfelejtette volna – az USA nyugati szövetségeseivel és ENSZ-felhatalmazással móresre tanította Szaddám Huszeint a sivatagi vihar hadműveletben.

A volt Jugoszlávia területén zajló háborúk kezelése már sötétebb történet, de még mindig biztató kimenetellel. Sok ártatlan ember lemészárlása után végül az USA és szövetségesei célzott bomba- és rakétacsapásokkal kiiktatták a háborút szító Milosevicséket.

Az atomhatalmat vezető Putyint azonban nem lehet Szaddámmal vagy Miloseviccsel összehasonlítani. Inkább elődjével, Nyikita Hruscsovval, aki a magyar forradalmat fojtotta vérbe katonai intervenció útján 1956-ban. Segített akkor a Nyugat a magyarokon? Igen, sok magyar menekült részesült meleg fogadtatásban és nagy volt a felháborodás is.

Az ukrán vezetés tehát jobban tenné, ha helyi értékként kezelné Obamának és társainak oroszokat elítélő, Ukrajnát támogató szövegeit. Putyin tisztában van vele, mennyi elszántság van azok mögött, mire készek a nyugatiak az ukránok kedvéért. Majd gyógykezelésre fogadják a sebesültetek.

Emiatt Putyin aligha fog változtatni a tervein.

Karp