Brenzovics Lászlót választotta alelnökévé a megyei tanács

Hatalmi harc a megyében

2014. március 7., 18:06 , 687. szám

Nagy fölénnyel választotta Brenzovics Lászlót első elnökhelyettesévé a Kárpátaljai Megyei Tanács március 7-i ülésén. A KMKSZ alelnökét Ivan Baloga, a testület elnöke ajánlotta, majd a jelen lévő 88-ból Brenzovics László mellett szavazott 67 képviselő.

A megyei tanács ülését megelőzően, az ülésterem előtti csarnokban több száz tüntető jelent meg, egy részük az új hatalmat támogatja, másik részük a Viktor Baloga vezette Egységes Centrum (JeC) párt híve. Később több pártaktivista jelen volt a tanácsülésen is, közöttük több hatalompárti parlamenti képviselő is eljött Valerij Luncsenkónak, Kárpátalja új kormányzójának a hivatalos beiktatására, akik tanácsi felszólalásaikban élesen bírálták a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének politikáját.

Jól látható volt, hogy a Haza (Batykivscsina) és az Egységes Centrum (JeC) megyei tanácsi képviselői között ugyancsak éles az ellentét. A két politikai erő konfliktusa még március 6-án kezdődött, amikor tüntetők lemondatták az új hatalom által frissen kinevezett megyei rendőrfőnököt. A mostani ülésen a leglényegesebb kérdés az volt, hogy a tanács milyen formában adja vissza a megyei közigazgatásnak a tőle a forradalom idején elvett jogköröket, illetve a vagyonügyi osztály hovatartozásának kérdése, amit hosszas vita után a képviselők a tanácsülés végén megszavaztak. Beszámolt a megyei választási bizottság elnöke arról, hogy több képviselő is lemondott mandátumáról, ugyanakkor két új képviselő letette az esküt. A megyei tanács beadványban kérte a kormányt, hogy a kárpátaljai kisebbségek, köztük a magyar kisebbség érdekeit is vegye figyelembe a nyelvtörvény módosításakor, valamint, hogy gyorsítsák meg az új határátkelők kiépítését az ukrán–magyar határszakaszon. Óriási ovációt és tapsot váltott ki a tanácsnak két döntése, mely értelmében felkérik a központi kormányzatot, hogy a külföldi rendszámú személyautókkal ezentúl nem ötnaponta, hanem csak évente egyszer kelljen átlépni a határt, továbbá, hogy csökkentsék a használt gépjárművek adásvételekor fizetendő adót. Ez a két rendkívül népszerű döntés volt csak olyan, amelyet minden jelenlévő képviselő megszavazott. A beregszászi vadásztársaság ügyét elnapolták, Igor Szviscso javaslatára, pótlólagos tanulmányozás céljából. Az ülésszakot nem zárták be, a következő ülést igény szerint hívják majd össze.

Badó Zsolt