Nem csupán lélekben tudjuk megélni az összetartozást

Kitüntetéseket adtak át Magyarország Ungvári Főkonzulátusán

2014. március 20., 07:26 , 688. szám
Riskó György a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével

A kárpátaljai magyarság megmaradásáért folytatott közéleti tevékenységükért, a kultúra és az oktatás területén végzett áldozatos munkájukért magyar állami kitüntetéseket vehettek át helyi magyarok március 15-én az ungvári főkonzulátuson.

Magyarország Kijevi Nagykövetsége, Ungvári Főkonzulátusa és Beregszászi Konzulátusa által az 1848-as forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából az ungvári főkonzulátus épületében rendezett ünnepi fogadáson kárpátaljai vezetők mellett megjelentek megyénk magyar politikai, szakmai és civil szervezeteinek vezetői, valamint a történelmi egyházak, a kultúra és a tudományosság helyi képviselői, továbbá magyarlakta településeink polgármesterei. Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntőbeszédét követően a helyettes államtitkár asszony, Bayer Mihály kijevi magyar nagykövet, Bacskai József ungvári és Tóth István beregszászi magyar főkonzulok átadták Áder János magyar köztársasági elnök nevében a magyar állami kitüntetéseket, a közösségünk megmaradásáért sok áldozatot vállalt kárpátaljai magyaroknak.

Riskó György, a Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának alelnöke, a KMKSZ kulturális titkára, a Kárpátalja hetilap megbízott főszerkesztője, a kárpátaljai magyar képzőművészetet gazdagító alkotói és művészetszervezői tevékenysége, valamint a kárpátaljai magyar sajtókiadásban elért példaértékű eredményei elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta, melyet főszerkesztőnk megrendült egészségi állapota miatt leánya, Katalin vett át.

Györffy István, a Beregszászi Magyar Gimnázium nyugalmazott fizikatanára, a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás terén végzett, több mint öt évtizedes példamutató és eredményes pedagógiai munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Ez nagy megtiszteltetés számomra. Nem tudom, hogy megérdemlem-e vagy nem. Mindenesetre 50 év oktatói munka van a hátam mögött, sőt, aktív nyugdíjasként még ma is tanítom a felnövekvő nemzedéket” – mondta el Györffy István.

Sóbányi Imre, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapítótagja a felső-Tisza-vidéki magyarság fennmaradása érdekében kifejtett áldozatos tevékenysége elismeréseként ugyancsak a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át. – „Váratlanul ért ez az elismerés. Lehet, hogy meg se szolgáltam. Igaz, kitüntetést általában előlegbe adnak az embernek, és azt várják, hogy utána még többet tegyen. Nos az én koromban – 84 éves vagyok már – ezt nem lehet ígérni. De azt mindenesetre mondhatom, hogy amennyire az erőm engedi, minden tekintetben azon leszek, hogy a helyi magyarságot segítsem” – jelezte Sóbányai Imre.

Lajos Mihály, a Kárpátalja című megyei hetilap újságírója a kárpátaljai magyarság életét, fennmaradásáért folytatott küzdelmét újságíróként bemutató elkötelezett tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. – „Nagyon boldog vagyok. A huszonhárom éves újságírói munkámnak ez a kitüntetés a megkoronázása, amiért végtelenül hálás vagyok a magyar kormánynak. Én szeretem a kárpátaljai magyar közösséget, szeretem Kárpátalját, emlékhelyeinket, várainkat, és fontosnak érzem az ismeretterjesztő munkát a sajtóban, amihez még több erőt és elszántságot ad ez a kitüntetés” – nyilatkozta kollégánk, Lajos Mihály a kitüntetés átvétele után.

Jaroszlav Dumin, Rahó polgármestere, a felső-Tisza-vidéki magyar szórvány támogatásáért, valamint a rahói magyar nyelvű iskolai oktatás és hagyományápolás segítéséért a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „Nagyon köszönöm! Nem számítottam rá, hogy ilyen magas elismerésben részesülök. De az ezzel a kitüntetéssel elismert eredmények nem valósulhattak volna meg a beregszászi és ungvári magyar konzulátusok segítsége nélkül. Én csak végzem a munkámat, együttműködve a helyi magyar közösséggel, hogy mindenki otthon érezhesse magát Rahón. Városunk lakosságának 15 százaléka római katolikus, magyar nemzetiségű, igyekszem nekik mindenben segíteni” – kommentálta kitüntetését Jaroszlav Dumin.

Dr. Zoltai László, a TIG Nonprofit Kft. műszaki főmérnöke, a kárpátaljai környezetvédelem és vadgazdálkodás területén végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehette át. „1998-ban, amikor árvíz volt, tizenöt kamionnyi segélyt hoztam Kárpátaljára a saját vagyonomból – nyilatkozta lapunknak az ünnepség után a magyarországi dr. Zoltai László –, Visk város díszpolgára vagyok, megkaptam az ungvári egyetem díszdoktori és professzori kinevezését, minden vágyam és elképzelésem, hogy a beregszászi főiskolán, vagy az ungvári egyetemen beindíthassuk a vadgazda-mérnöki képzést.”

Március 15-én a magyar sajtó napját is ünnepeljük. Immár hagyománnyá vált, hogy ebből az alkalomból a Magyarország Ungvári Főkonzulátusa elismerésben részesíti Kárpátalja kiváló újságíróit és szerkesztőségeit. Szalipszki Endre ungvári vezető konzul bejelentette, hogy az idén egyéni kategóriában a magyar–ukrán kapcsolatok és a kárpátaljai magyarság életének, helyzetének magas színvonalú és hiteles bemutatásáért K. Debreceni Mihály televíziós újságíró kapja a sajtódíjat. Mivel a díjazott külföldön tartózkodott, helyette kolléganője, Tótik Enikő vette át a sajtódíjat.

A Pulzus Rádió minőségi munkájának elismeréseként magyar szerkesztőség kategóriában, a magyar–ukrán kapcsolatok és a kárpátaljai magyarág életének, helyzetének magas színvonalú és hiteles bemutatásáért a sajtódíjat a Pulzus Rádió szerkesztősége kapta, amit Birta Zoltán főszerkesztő vett át.

Egyedülálló jelenség, hogy a magyar gondolatok és megközelítés hitelesen, ukrán nyelven is eljut Kárpátalja megye lakosaihoz, ebben a tekintetben pótolhatatlan és egészen egyedülálló munkát fejt ki a Karpatszkij Objektív című hetilap, ők vehették át ukrán szerkesztőség kategóriában az Ungvári Magyar Főkonzulátus sajtódíját.

Badó Zsolt