Ünnepségek megyeszerte

2014. március 20., 07:26 , 688. szám
Fotónk a badalói megemlékezésen készült

Badalóban március 14-én emlékeztek az 1848–49-es forradalomra és szabadságharcra. A helyi református templomban Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét, köszöntötte a híveket Sápi Zsolt badalói református lelkipásztor és szolgált a helyi énekkar is.

Az istentiszteletet követően a Petőfi-emléktáblánál folytatódott az ünnepi megemlékezés, ahol elsőként Jakab Lajos helyi családorvos, a KMKSZ badalói alapszervezetének alelnöke, majd Balog Zoltán helyi alapszervezeti KMKSZ-elnök köszöntötte az egybegyűlteket és vendégeket.

Mányi István, Magyarország beregszászi konzulja üdvözlőbeszéde után Ferenci Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színművésze szavalta el Petőfi Nemzeti dal című versét.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében a Nemzeti dal egyik sorából – „Rabok legyünk vagy szabadok?” – vont párhuzamot, amikor azt emelte ki, hogy ha nem vagyunk szabadok, akkor senkik sem vagyunk. – Nincs más lehetőségünk: vagy képesek leszünk felelősségteljesen dönteni a magyarság számára sorsfordító döntésekben, vagy rabok maradunk saját hazánkban – hangsúlyozta.

A helyi középiskola növendékei az eseményhez illő verseket és énekeket adtak elő. Az megemlékezés a Szózat eléneklése után a Petőfi-emléktábla megkoszorúzásával ért véget.

„Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag, te, a népek hajnalcsillaga” címmel a Tiszacsomai Községi Könyvtárban ünnepi megemlékezést tartottak az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 166. évfordulója alkalmából. A rendezvény a nemzeti imánk, a Himnusz eléneklésével vette kezdetét. Ünnepi köszöntőt Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke mondott, aki hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a mai nemzedék összefogása, hiszen az erő és az egymás iránti szeretet az, ami megtartja nemzetünket. Ezután irodalmi összeállítás következett, melyben a gyerekek felelevenítették a forradalom lázas eseményeit. Az ünnepi műsorban a forradalmat és a szabadságharcot idéző irodalmi művek szerepeltek. Az ünnepi megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget. A rendezvényt a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezete, a községi könyvtár, valamint a Tiszacsomai Középiskola szervezte.

A magyar nemzet legszebb ünnepét méltatták március 15-én a Bátyúi Középiskola dísztermében is. A Himnusz elhangzása után Szántó Edit, a KMKSZ Bátyúi Alapszervezetének elnöke idézte fel március 15. szellemiségét, beszélt Petőfi Sándor és a márciusi ifjak sorsfordító szerepéről, mának szóló üzenetéről: „Ma is meg kell mutatnunk, hogy létezünk, hogy jelen vagyunk, hogy van elég erő, elszántság és akarat bennünk ahhoz, hogy kilábaljunk a legmélyebb szakadékból is”.

A nemzeti estet meghitté tette az Újbátyúi–Bátyúi Református Vegyes Kar színvonalas előadása, valamint egy lélekemelő verses-zenés összeállítás „Itt élned, halnod kell” címmel az iskola irodalmi szakcsoportjának előadásában.

A tavasz üdeségét varázsolta a színpadra a helyi művészeti iskola tánccsoportja. Az ilyen alkalmak elmaradhatatlan szereplői, az Együtt Nyugdíjasklub tagjai Kossuth-nótákkal teremtettek igazi ünnepi hangulatot.

Ez a lelkes örökifjú társaság elhozta március idusának lelkesedését a Zápszonyi Őszirózsák Nyugdíjasklubba is. Március 16-án a két nyugdíjas közösség együtt emlékezett dicső múltunkra. Az egybegyűlteket Csatáry Zsolt, a helyi nyugdíjasklub elnöke, a KMKSZ Zápszonyi Alapszervezetének elnöke köszöntötte: „Március 15-re emlékezünk ma, a dicső forradalom és szabadságharc kezdetére, a márciusi ifjak halhatatlan tetteire. […] Március 15. jogokat, nemzeti felemelkedést, szabadságot teremtett a magyarság számára.”

A köszöntő után ünnepi hangulatot teremtett a vendég nyugdíjasklub tagjainak előadása, mellyel méltó emléket állítottak a szabadságharc lánglelkű költőjének, Petőfi Sándornak. A közönség velük együtt énekelte a közismert Petőfi-dalokat és csodálatos nemzeti énekeinket.

A zápszonyi és a bátyúi két kis közösség együttes ünneplése is szép példája az összefogásnak.

Tiszakeresztúron az ünnepély vasárnap délelőtt vette kezdetét. Az eredetileg a tiszakeresztúri református templom kertjébe tervezett rendezvénynek a rossz időre való tekintettel végezetül maga a templom biztosított helyszínt.

A Himnusz közös elének­lése után Dobsa István, a Tiszake­resz­túri KMKSZ-alapszervezet elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Röviden összefoglalta a 1848 márciusában történt eseményeket, majd kitért arra, hogy a szabadságharc több üzenetet is hordoz a mai magyarság számára. Az egyik ilyen az egységesség, ugyanis ha a magyar nemzet nem egységesen állt volna ki a márciusi ifjak mögött, nem győzhetett volna vér nélkül a forradalom.

Ezt követően az alapszervezet ifjú tagjai által megszervezett ünnepi műsor vette kezdetét. A megemlékezés a Szózat közös eléneklésével zárult.

Karácsfalván délután 14.00 órakor kezdődött az ünnepség a helyi kultúrházban.

A himnuszok eléneklése után Gorondi Albert, a helyi alapszervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében felhívta a figyelmet az Ukrajnában tapasztalható politikai feszültségre, igyekezett párhuzamot vonni a két forradalom között.

Ezt követően a község fiataljai tartották meg ünnepi műsorukat. A rendezvény a Szózat közös eléneklésével ért véget.

Március 14-én a Palágy­komoróci Általános Iskola és a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezete megemlékezést tartott a helyi görögkatolikus templom udvarán felállított kopjafánál. A nemzeti Himnusz eléneklése után az iskolások ünnepi műsorral emlékeztek a 166 évvel ezelőtti forradalomra és szabadságharcra, majd megkoszorúzták a kopjafát. Ünnepi beszédet mondott Andrejcsák Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke, valamint Béres Katalin, a Palágykomoróci Általános Iskola igazgatója. Az ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.

(Kárpátalja)