Őrizetben marad az ukrán Naftohaz elnöke

2014. március 25., 20:13

Csak 1,5 milliárd hrivnya óvadék ellenében helyezhető szabadlábra Jevhen Bakulin, akinek a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

A Naftohaz ukrán állami földgáz- és kőolajipari nagyvállalat igazgatótanácsának elnökét többek között azzal gyanúsítják, hogy a Janukovics-rezsim alatt egy korrupciós ügylet révén 4 milliárd dollárnyi kárt okozott a nemzetgazdaságnak. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Bakulin ellen megkezdett vizsgálat során további, az államnak okozott kolosszális mértékű károk kerülhetnek felszínre, ezért felszólította a politikusokat, hogy ne avatkozzanak bele a nyomozásba.

Jevhen Bakulint a vállalat kijevi székházában végzett péntek esti házkutatást követően vették őrizetbe a rendőrök. Az intézkedés során a Naftohaz-vezér rosszullétre panaszkodott, ezért a munkatársai egy kerekesszékben tolták ki a kihívott mentőkhöz, ám a rohamosztagos felszerelést viselő rendőrök a szemtanúk tiltakozása ellenére egy sötét terepjáróba tuszkolták, megbilincselték, és fegyveres őrizet kíséretében elhajtottak vele.

Palkó István