A terep a fiatalabb nemzedéké

Tervek nélkül nincs élet

2014. április 10., 08:03 , 691. szám

A KMKSZ Fertősalmási Alapszervezetének életében nagy változások történtek a közelmúltban: a fiatalabb nemzedék képviselői vették át a stafétát elődeiktől.

Az alapszervezet 1989-ben alakult meg. Elnöke Bíró Irma lett, aki 25 éven keresztül viselte e tisztséget. A február elején tartott tisztújító közgyűlésen új tisztségviselőket választottak a tagok: az alapszervezet elnöke Szücs Judit, alelnöke Bíró Tímea, titkára Bence Magdolna, pénztárosa pedig Gál Viktória lett.

Az alapszervezet új elnökével, Szücs Judittal munkájáról, terveiről beszélgettem.

– 1973. október 29-én születtem Nagypaládon. Ott fejeztem be a középiskolát is, majd az Ungvári Nemzeti Egyetem matematika karának lettem a hallgatója. Nem sokkal később, 1992-ben férjhez mentem, s akkor kerültem Fertősalmásra. Az alapszervezetnek azóta vagyok a tagja, így láttam, milyen nehézségekkel, akadályokkal kellett megküzdenie a szervezetért Bíró Irmának, mennyi munkájába került már csak az is, hogy bejegyeztesse. Ezért igyekeztem neki segíteni, ha megkért valamire. Mivel én még csak két hónapja vagyok az alapszervezet elnöke, vannak olyan dolgok, amiket még nem tudok, de Irma néni és a szomszéd település, Nagypalád KMKSZ-alapszervezeti elnöke, Illés Katalin mindenben szívesen segít vagy ad tanácsot.

– Milyen rendezvények megszervezése kötődik a helyi alapszervezethez?

– Szerveztünk már táncversenyt és jelmezes farsangi bált is szervezett, minden évben megemlékezünk a sztálini lágerekbe elhurcoltakról, megünnepeljük március 15-ét. Emellett anyagi hozzájárulással vagy épp segítségnyújtással támogattuk a parókia felépítését, a rendelő tatarozását, az óvoda létrejöttét pedig a tagsági díjakból támogattuk. Mivel idén 25 éves a KMKSZ, szeretném, ha június elején, mielőtt vége lenne az iskolai nyári tábornak, ezt is megünnepelnénk, egybekötve a gyereknappal. És ha már fiatalokról van szó, szeretném, ha lenne majd valaki, egy fiatal helyi „vezető” is, aki összefogja majd a fiatalságot.

– Önnek is szüksége lesz ehhez segítségre...

– Az alapszervezet tisztségviselőinek köre teljes mértékben lecserélődött. Egy fiatal gárda vette át a stafétabotot, amelynek tagjaira számíthatok majd a munkában.

– Vannak konkrét tervei a jövőre nézve?

– A több mint 200 főt számláló alapszervezetünk hivatalosan is be van jegyezve. Bár az alapszervezettel kapcsolatos munkámat itthon is el tudom végezni, szeretném, ha lenne erre egy biztos pontot jelentő helyiség is. Pályázati úton vásárolnánk egy házat, egy épületet, ahol fogadhatom a tagokat, ha valamire szükségük van. Itt pedig lenne hely az ifjúságnak is. Mert a fiatalság számára, nem igazán van olyan hely, ahol össze tudnának jönni. De ha szereznénk például egy pingpongasztalt, akkor már lesznek, akik bejönnek, s addig sem az utcán lézengenek. Emellett pedig vannak Fertősalmáson olyan személyek, akiknek nagyon szép kézimunkáik, régi mesterségekhez kötődő szerszámaik vannak. A saját épületünkben berendeznénk egy „élő” múzeumot is, ahol nemcsak megnézhetik az emberek ezeket a dolgokat, de az idősebb kézművesek, mesteremberek azt is megmutatnák, hogy hogyan készül például a pokróc vagy a hordó. Sok mai fiatal már azt sem tudja, mi az a bodnár. Szeretném, ha nem vesznének el ezek a dolgok, s visszatanulhatnánk mindezeket addig, amíg egyáltalán még van, aki meg tudja tanítani. Sok fiatal elmegy, s lassan nem lesz, aki továbbadja ezeket az értékeket. Vagy épp nem lesz már kinek. Egy ilyen hely akár néhány turistát is Almásra csalogatna. Szerintem ez sok jó ügynek lehetne az alapja. Tervezni kell. Mert ha az embernek nincsenek tervei, akkor nincs is miért élnie.

Espán Margaréta