Tűzpánik volt az ungvári pokoli toronyban

2014. május 12., 16:55

Tűzriadó miatt kellett evakuálni negyvenhárom lakót a megyeszékhely hírhedt 16 emeletes toronyházából.

Az ungvári 16 emeletes toronyház eddig arról volt híres, hogy kedvenc célpontja lett az öngyilkosságra hajlamos embereknek. Ezúttal azonban egy tűzeset okozott riadalmat mind az ott lakók, mind pedig a tűzoltók körében.

Az elmúlt szombaton a tizenegyedik emeleti lakásokban élők vették észre, hogy ismeretlen eredetű, sűrű, fojtogató füst kezdi elárasztani az otthonaikat. A riasztott tűzoltók öt járművel érkeztek ki a helyszínre, és azonnal hozzáfogtak a terjengő füst által leginkább fenyegetett 11. és 16. emeleti lakók kimenekítéséhez. Miután mind a 43 embert biztonságba helyezték, megkezdték a tűzfészek felkutatását.

Kiderült, a toronyház egyik szellőzőaknájában felhalmozódott szemét gyulladt meg eddig ismeretlen okokból. A hulladék izzásakor keletkezett orrfacsaró füst így a szellőztető rendszeren keresztül jutott el az érintett lakásokig. A tűzoltók percek alatt eloltották a tüzet, és megtisztították a szóban forgó aknát.

A szombati eset több tűzbiztonsági aggályt is felvetett megye egyetlen toronyházával kapcsolatban. Kiderült ugyanis, hogy az épületben gyakorlatilag hiányoznak a tűzvész vagy más vészhelyzet esetén elengedhetetlen menekülési útvonalak, valamint az is, hogy a tűzoltóságnak nem állnak a rendelkezésére a nagyobb magasságban kitörő lakástüzek oltásához szükséges eszközök.

Palkó István