Az ungvári Lenin-szobor utolsó útja

2014. június 6., 13:48

Tegnap elterjedt a hír, hogy a monumentális szobor már meg is érkezett a Turbohaz vállalathoz, ahol a beolvasztás vár rá – jelentette a mukachevo.net.

Kiderült azonban, hogy a hír csak részben igaz. Mihajlo Kacsur, a Turbohaz igazgatója a munkácsi portálnak elmondta, a gyár egyáltalán nem foglalkozik színesfémek beolvasztásával.

Az Ungvári Városi Tanácsnál ugyanakkor megerősítették, hogy a szobor, amelyet még a Szovjetunió megszűnése után, a kilencvenes évek elején távolítottak el a kommunista párt kárpátaljai megyei szervezetének székháza előtti térről, valóban elhagyta eddigi tárolási helyét. Az önkormányzat egyik kommunális vállalatának telephelyéről a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegyének szállították le az újrahasznosításra ítélt monumentális alkotást. A történelem iróniája, hogy az ateista proletárvezér szobrának további sorsáról az egyház dönthet.

A görögkatolikus egyházmegye és annak jelenlegi püspöke, Milan Sasik már évek óta szorgalmazza, hogy állítsanak szobrot Ungváron Bacsinszky András (1732–1809) püspöknek, az egyházmegye néhai fejének. Több korábbi sikertelen kísérlet után idén május végén a városi tanács végre engedélyezte az emlékmű felállítását. A tervek szerint Bacsinszky András szobra a görögkatolikus székesegyház elé, a róla elnevezett térre kerülne, s elkészítéséhez a beolvasztott Lenin-szobor anyagát használnák fel.

(mukachevo.net/Kárpátalja)