A tisztviselők átlagbére meghaladta az 50 ezer hrivnyát

2024. június 28., 11:50

A Pénzügyminisztérium az állami szervektől kapott adatok alapján frissítette a kormányzatban, a helyi államigazgatási szerveknél és az igazságügyi hatóságoknál foglalkoztatottak bérére és létszámára vonatkozó adatokat – jelentette az RBK – Ukrajina a Pénzügyminisztérium sajtószolgálatára hivatkozva június 26-án, szerdán.

A sajtószolgálat szerint a felszámított átlagbér májusban elérte az 50,9 ezer hrivnyát, ami 32%-kal több, mint 2024 januárjában (38,6 ezer hrivnya).

Az illetményszerkezet már tartalmazza a szabadságolási pótlékot és az anyagi segélyt.

A fizetések terén az Energetikai és Közműszektor Állami Szabályozásáért Felelős Nemzeti Bizottság (NKREKP) jár az élen. Alkalmazottai átlagosan 89,7 ezer hrivnyát kapnak.

A második helyen a Monopóliumellenes Bizottság áll 88,3 ezer hrivnyával.

A Nemzeti Háromoldalú Társadalmi-gazdasági Tanács Titkárságán 72,4 ezer hrivnyát fizetnek.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, hogy év eleje óta új, a munkaköri besorolási fokozatrendszeren alapuló bérezési rendszer van érvényben Ukrajnában. A rendszer a fizetések növelését, kiszámíthatóságát és átláthatóságát célozza az állami szervek alkalmazottainál.

Az Állami Statisztikai Szolgálat adatai szerint Ukrajnában a havi átlagkereset 2023-ban 17,5 százalékkal 17 442 hrivnyára nőtt. 2024 első negyedévében az átlagkereset 18 903 hrivnya volt.

(rbc.ua/Kárpátalja)