Emléktáblát avattak gróf Esterházy Jánosnak Léván

2014. június 12., 06:05 , 700. szám

Felvidék-szerte több településen, köztük Léván, Révkomáromban és Dunaszerdahelyen tartottak megemlékezéseket a nemzeti összetartozás napja alkalmából múlt szerdán. A lévai rendezvényen gróf Esterházy Jánosnak avattak emléktáblát.

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és több helyi magyar szervezet által rendezett megemlékezést a Czeglédi Péter Református Gimnázium udvarán, illetve a Szent Mihály-plébániatemplomban tartották. A megemlékezés részeként egy, a mártírhalált halt gróf arcképét, névjegyét ábrázoló, valamint a „Nem lehet helye a lemondásnak” idézetet tartalmazó emléktáblát avattak Esterházy János emlékére. Az idézet Esterházy Jánosnak a Szlovákiában maradt magyarsághoz intézett egyik kiáltványából származik.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszédében azt mondta: június negyedike a magyarság kiállásának napja, azé a felelősségvállalásé, amellyel minden Kárpát-medencében élő magyar kölcsönösen tartozik egymásnak. A mártír gróf személyéről szólva rámutatott: Esterházy János maga volt a szilárd kiállás és a töretlen hit jelképe, hiszen a csehek és szlovákok között egyedüli magyarként ült a prágai és pozsonyi országgyűlésben, és amikor kellett, szembe ment az embertelenséggel, tudatosan cselekedett a magyar nemzetért.

(MTI/Kárpátalja)