Templomok, kastélyok, hidak és malmok

Tóth József fotóművész kiállítása Ungváron

2014. június 12., 06:10 , 700. szám

Június 5-én nyitották meg a Kárpátaljai Megyei Népi Építészeti és Életmód Múzeum (ungvári skanzen) kiállítótermében a magyarországi Tóth József fotóművész Magyarország épített öröksége című kiállítását. Az Ungvári Magyar Főkonzulátus által Kárpátaljára hozott kiállítás négy héten keresztül tekinthető meg Ungváron.

Tóth József 1940-ben született, és az egyik legváltozatosabb életművet maga mögött tudó magyar fotóművész. 1962-től 70-ig az MTI illusztrációs rovatánál reklámfényképészként dolgozott. 1972-től szabadfoglalkozású fotóművész, több hetilap címlaptervezője. Sokáig ő volt a képszerkesztője a Külügyminisztérium által megjelentetett idegen nyelvű lapoknak. Sok naptár, és sok emlékezetes óriásplakát fűződik a nevéhez, Magyarország legismertebb reklámfotósa volt egy időben. Petőfi Sándor- és Radnóti Miklós-köteteket is illusztrált fényképeivel. Jellem­zően tiszta, világos képeket készít, a Photoshopot csak a legritkább esetben használja. Széles körben ismert a magyarországi zsinagógákat és hidakat bemutató sorozata. Mostani, magyarországi templomokat, kastélyokat, hidakat és malmokat bemutató kiállítása olyan eldugott szépségeket mutat meg, amelyek fel sem tűnnek, ha az ember csak átutazik Magyarországon. A fotókon látható régi kőhidak mindegyikéről még a Műemlékvédelmi Hivatalnak sem volt dokumentációja. Az ungvári kiállításon látható 40 fotó egy válogatás.

A kiállítás nyitóünnepségén Angyal Gabriella, a múzeum igazgatója a magyar főkonzulátussal kialakított együttműködés fontosságát emelte ki, amelynek köszönhetően létrejöhetett ez a mostani, szakmai körökben nagy érdeklődést kiváltó kiállítás.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul megnyitóbeszédében hangsúlyozta: „Mi ezzel a kiállítással szeretnénk Magyarország egy másik arcát bemutatni önöknek. Egyidejűleg az itt megjelent fotósoknak ötletet adva, hogy milyen szemüvegen keresztül is lehet látni Kárpátalját.” Bacskai József kiemelte, hogy a mostani, fegyverektől hangos időszakban is szükség van arra, hogy a két nép fejlessze egymással a kapcsolatát, ismereteket szerezzünk egymásról, bemutatkozhassunk egymásnak. Ennek megfelelően az ungvári kiállítás megnyitását követően egy héttel kárpátaljai művészek lépnek majd fel Budapesten a főkonzulátus szervezésében. Felhívta a figyelmet az épített örökség megőrzésének fontosságára is, hangot adva azon reményének, hogy egyszer talán sikerül az ungvári zsinagógát is úgy felújítani, ahogy az megtörtént a képeken látható magyarországi zsinagógák esetében.

Szalipszki Endre konzul elmondta, hogy a mostani kiállítás anyaga tavaly Brüsszelben volt látható. „Különösen a hollandok lepődtek meg azon, hogy Magyarországon mennyi szélmalom van. Ezek egy része még ma is működik, más része étteremként szolgál, vagy múzeumot rendeztek be benne. Mindenesetre a magyar alföldek jellegzetes építményei ezek, és nagyon kedvelik őket a magyar emberek...” A kiállító Tóth Józsefről elmondta továbbá, hogy Magyarország egyik legismertebb fotóművésze, kiváló művész és számos művészi díj birtokosa. A magyar templomépítészetet bemutató fotók kapcsán Szalipszki Endre felhívta a látogatók figyelmét arra, hogy milyen nagy a hasonlóság a kárpátaljai és magyarországi templomok között mind külsőleg, mind belső díszítésüket illetően. Megjegyezte: ezen nincs mit csodálkozni, hisz ezek a templomok történelmileg egy térben születtek, és a magyar, közép-európai kultúra részei.

Vaszil Maruhnics, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal kulturális főosztályának helyettes vezetője kiemelte a kárpátaljai szakembereknek nyújtott magyar és lengyel szakmai segítség fontosságát a műemlékvédelem területén. Ukrajna jelenlegi helyzetében elsősorban európai forrásokból lehetséges megmenteni vígékünk épített örökségének sok pótolhatatlan elemét. Vannak, amelyek esetében azonnal lépni kell, mert tíz év múlva már késő lesz.

Bacskai József főkonzul tudósítónknak elmondta, hogy Tóth József fotóit később kiállítják majd Ivano-Frankivszkban és Lembergben is, és bíznak abban, hogy Beregszászban is sor kerül rá. De addig is négy héten keresztül megtekinthető Ungváron.

Badó Zsolt