Tüntettek Munkácson a keleten harcoló katonák hozzátartozói

2014. június 26., 06:05 , 702. szám

Hétfőn, Munkácson a 128-as hegyi-gyalogos dandár munkácsi laktanyája előtt gyűltek össze a Kelet-Ukrajnában harcoló katonák szülei és hozzátartozói. A tiltakozók információkat akartak kapni a fiaikról és a harcoló alakulatok előzetesen megígért rotációjának a menetéről.

A 128-as hegyi-gyalogos dandár megbízott parancsnoka, Jevhen Bondar próbált választ adni a szülők kérdéseire. Elmondta, hogy a kérdés már szerepelt a vezérkar gyűlésének napirendjén, akik határoztak a rotáció kérdésében is. De ezzel kapcsolatban egyetlen dokumentumot sem kapott még a dandár, így nem tudja pontosan megmondani, hogy holnap megy Ivanov vagy holnapután Szidorov, de a parancsnokot a vezérkarból arról tájékoztatták, hogy lesz rotáció.

A tiszt arra kérte a szülőket, hogy forduljanak az ügyben a parlamenti képviselőkhöz, hogy ők kezdeményezzék a harcoló kárpátaljai katonák felváltását.

Jevhen Bondar elmondta továbbá, hogy elsőként 14 embert váltanak, akik esetében ezt a törvény előírja, például a katonának 3 gyermeke van.

Az asszonyok elmondták, hogy még egy hetet várnak, közben Munkács polgármesteréhez Lengyel Zoltánhoz fordulnak, kérve, hogy kérvényezze a rotációt a katonai vezérkarnál.

A szülőkkel folytatott megbeszélésen érintették a harcoló katonák ellátásának kérdését is.

Kedden Ivan Vaszilcjun ezredest, a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka bejelentette, hogy a kárpátaljai szerződéses katonák egyelőre Kelet-Ukrajnában maradnak.

A keleti megyékbe vezényelt határőröket és a milicistákat kéthavonta váltják, míg a kárátaljai katonák már öt hónapja ott vannak.

(mukachevo.net/Kárpátalja)