Menekültközpontot nyit az ukrán popdíva

2014. június 29., 19:17

Megunta az állami hatóságok tétlenkedését, ezért úgy döntött, hogy a saját kezébe veszi a krími és a kelet-ukrajnai menekültek sorsának rendezését Ruszlána, a 2004-es eurovíziós dalfesztivál ukrán győztese.

A Wild Dances (Vad táncok) című produkciójával kisebb-nagyobb világhírnévre szert tett Ruszlana Liszicsko mélyen csalódott abban, ahogyan a kijevi kormányzat az ország válságövezeteiből menekülő civilek ügyét kezeli. Ráadásul, mint azt egy politikai tv-műsorban elmondta, információk szerint a közeljövőben nem kevesebb mint 300 ezer menekülttel kell számolni, hacsak nem békélnek meg mihamarabb a harcoló felek, ami nem látszik valószínűnek. Ezért a barátaival elhatározta, hogy civil segítők, támogatók és önkéntesek bevonásával létrehoz operatív központot a rajtuk kívülálló okok miatt lakóhelyet változtatni kényszerülő ukrán állampolgárok számára.

Az énekesi pályafutásának építése mellett a politikába is bele-belekóstoló Ruszlána elmondta, hogy egyre több olyan önfeláldozó vállalkozó és üzletember keresi meg, akik készek a tulajdonaikban lévő szállodákat és más ingatlanokat felajánlani a rászorulók elhelyezésére. Mások járműveket, élelmiszereket, tisztálkodási eszközöket, egészségügyi és ruházati cikkeket ajánlottak fel. A Kényszerű Belföldi Migrációs Központ mindezen felajánlások fogja koordinálni, beleértve a menekültek elhelyezését és a szükséges okmányaik beszerzését.

A popdíva rámutatott, hogy az államnak nem kellene szégyellnie, hogy nem tudja megfelelően kezelni mindezeket a felgyülemlett problémákat. Ezért arra bíztatja a kormányt, hogy bátran kérjen külföldi segítséget, olyan szervezetektől, akik az ilyen tennivalók ellátására szakosodtak, beleértve az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát, António Guterres-szel az élen.

Palkó István