A magyar népzene közösségépítő hatása

Táncház a csapi nyugdíjasklubban

2014. július 10., 07:18 , 704. szám

Táncházat szervezett a Csapi KMKSZ-nyugdíjasklub a helyi KMKSZ-alapszervezet és a Kárpátaljai Népfőiskolai Mozgalom támogatásával. A táncházban a Csipkés együttes húzta a talpalávalót, a táncokat pedig Váradi Enikő és Jakab István tanította.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének és Csapi Alapszervezetének elnöke elmondta: „Csapon négy hónapja alakult a nyugdíjasklub, amelynek mára 47 tagja van. A tagok nagyon aktívak, szeretik a magyar népzenét és bizonyították, hogy szeretnek táncolni, énekelni. A 47 tag közül 35-en tagjai a nyugdíjasklub kórusának, tehát jó hangú emberekben nem volt hiány. A programot a klubtagok és az együttes tagjai is láthatóan élvezték, első, de valószínűleg nem utolsó alkalommal volt Csapon kifejezetten nyugdíjasoknak táncház, mert minden korosztályt meg tud szólítani a magyar népzene, ez most bizonyítottá vált.”

Kovácsné Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke a rendezvénnyel kapcsolatban a következőképpen fogalmazott: „Nagyon örültünk a megkeresésnek, hogy a Csapi KMKSZ-nyugdíjasklub egy külön táncházat szeretne szervezni. Mert a Népfőiskola táncházmozgalom-programja iránt ez a korosztály eddig még nem érdeklődött. A rendezvény nagyon jól sikerült, jól érezték magukat az együttes tagjai is. A Csipkés együttes áprilisban ünnepelte fennállásának első évfordulóját, és azóta az Ungvári járás több településén is tartottak táncházakat, egyre gyakrabban és egyre több helyre hívják őket Kárpátalja-szerte, aminek nagyon örülök, hisz ez azt bizonyítja, hogy igény van a jó magyar népzenét játszó zenekarokra.”

Molnár Katalin, a Csapi KMKSZ-nyugdíjasklub vezetője kijelentette: „A táncház nagyon jól sikerült! Mindenki jól érezte magát. Fantasztikus a Csipkés együttes, nagyon jó hangulatot tudnak csinálni. A kedvcsináló programjuk után össztánc volt, ötkor kezdődött, és négy órával később sem akarta a többség abbahagyni. Mindenki vitt egy kis süteményt, szendvicset, üdítőket. Azt mondják a résztvevők, hogy ez olyan volt, mint egy lakodalom, és ilyen jól már régen mulattak. A hangulat olyannyira jó volt, hogy a tánc után még 3-4 órán át nótáztunk. A nyugdíjasklubunkban egy olyan társaság jött össze, amely szeret és tud is szórakozni. Harmincöt tagú vegyes kórusunkkal augusztus 17-én lépünk majd először nem helyi közönség elé, Császlócon, addig is minden pénteken gőzerővel készülünk Balogh Enikő zenetanárnő szakmai vezetésével.”

dózsa