Moszkva és a szakadárok is elutasítják a tűzszünetet

2014. július 11., 09:24

A szakadárok szerint Ukrajna elfogadhatatlan feltételeket támaszt a tárgyalásokhoz, a többi közt a fegyverletételt. Moszkva szintén elutasította Petro Porosenko ukrán elnök a tűzszünetre vonatkozó javaslatát. Az Egyesült Államok Oroszországot tartja felelősnek azért, hogy nem rendeződik az ukrán válság, mondván, fegyverekkel támogatja a szakadárokat.

Petro Porosenko ukrán elnök tájékoztatta csütörtökön telefonon Joe Biden amerikai alelnököt, hogy mind Oroszország, mind az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadár felkelők elutasították tűzszüneti javaslatát - közölte a washingtoni Fehér Ház.

Porosenko elmondta, hogy több helyszínt is ajánlott – Ukrajnában, Oroszországban vagy más országban – a tárgyalások helyszínéül.

A szakadárok azt mondják, Ukrajna elfogadhatatlan feltételeket támaszt a tárgyalásokhoz, egyebek között azt, hogy a ők előbb tegyék le a fegyvert.

Biden elmondta, hogy az Egyesült Államok és több más ország Oroszországot tartja felelősnek a konfliktusért, mert nehézfegyverekkel és felszerelésekkel támogatja a felkelőket.

Egyetértettek abban, hogy független megfigyelőkre lesz szükség a majdani tűzszünet betartásának ellenőrzésére.

(MTI)