Az orosz elnök szóvivője cáfolja, hogy Moszkva válaszcsapásokra készülne

2014. július 15., 07:26

Az orosz elnök szóvivője zagyvaságnak nevezte hétfőn azokat a sajtóban megjelent értesüléseket, amelyek szerint Moszkva ukrán területre mérendő célzott katonai csapásokat fontolgat válaszul arra, hogy előző nap Ukrajna felől lövések csapódtak be orosz területre, egy ember halálát okozva.

Dmitrij Peszkov szóvivő az amerikai Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva reagált a Kommerszant című napilap és más orosz médiumok információira.

A tekintélyes politikai-gazdasági újság egy Kremlhez közeli forrására hivatkozva azt közölte hétfőn, Moszkva vizsgálja annak lehetőségét, hogy „célzott válaszcsapásokat mérjen” ukrán területre. A név nélkül nyilatkozó informátor szerint az orosz fél „pontosan tudja, honnan lőnek” Ukrajnából. „A türelmünk nem véges” – mondta az illető a Kommerszantban megjelent cikkben.

A lap közlése szerint Jevgenyij Busmin, a dél-oroszországi Rosztovi terület szenátora, az orosz parlament felsőházi alelnöke vasárnap szintén úgy nyilatkozott, csak úgy lehetne megállítani az Ukrajna területéről indított lövéseket, hogy nagy pontosságú célzott választámadást kellene intézni az ukrajnai tüzérségi pontokra. Szerinte „az egyetlen megoldás lenne harcolni velük (az Ukrajna területéről lövöldözőkkel) a civilizált országokhoz, az Egyesült Államokhoz és az európai államokhoz hasonlóan”.

A Vedomosztyi című orosz napilap „a védelmi minisztériumhoz közeli” forrását idézte, aki közölte, hogy Oroszország nem tervezi csapatok küldését Ukrajna területére válaszul az orosz régiót ért lövésekre, de újabb incidens esetén „választüzet nyithat”.

Vasárnap az orosz hatóságok közlése szerint a délkelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck megyékkel határos dél-oroszországi Rosztovi területre több lövedék is becsapódott. Az egyik megölt egy férfit. Három nő is megsebesült az aknavető-támadásban.

Ez volt az első eset, hogy halálos áldozata és sebesültjei voltak orosz területre becsapódott lövedékeknek. Moszkva diplomáciai jegyzékben tiltakozott Kijevnél az incidens miatt. Kijev cáfolta, hogy az ukrán hadsereg lőtt volna át a Rosztovi területre.

(MTI/Kárpátalja)