Kijevi média: rakétákat indítottak Oroszországból Ukrajna területére

2014. július 17., 17:05

Ukrán sajtójelentések szerint Grad rakétarendszerrel három sorozatot lőttek ki szerda este Oroszországból Ukrajna területére.

Csütörtökön olyan videófelvételek jelentek meg az interneten, amelyek az ukrán média szerint bizonyítják a támadás tényét.

A rakétákat állítólag az oroszországi Gukovo településről indították és a kelet-ukrajnai Luhanszk megye krasznodoni járásában csapódtak be. Előbb az ukrán média adott hírt a támadásról helyi szemtanúkra hivatkozva. Később a YouTube videómegosztó portálon gukovóiak több kameraállásból, a rakétavetőktől alig néhány száz méterről készített videófelvételeket tettek közzé, amelyeken az látható, hogy rakétasorozatokat lőnek ki Ukrajna irányába. A támadás okozta károkról, veszteségekről egyelőre nem érkezett hír.

Közben második napja nem csitulnak a harcok Donyeck megyében, az orosz határ közelében lévő Marinyivka településnél a terrorellenes erők és a moszkvabarát szeparatisták között. A kelet-ukrajnai harci cselekményeket figyelemmel kísérő Dmitro Timcsuk ukrán szakértő, a Katonapolitikai Kutatások Központjának vezetője Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az ukrán fegyveres erők a szakadárok négy támadását verték vissza. Megsemmisítették a szakadárok három harckocsiját, két páncélozott harcjárművét és három gépkocsiját.

A lázadó fegyveresek aknavetőkkel támadást intéztek a Luhanszk közelében lévő Metaliszt falu melletti ukrán katonai ellenőrzőpont ellen, valamint harckocsikkal lőtték a terrorellenes erők állásait a luhanszki repülőtér területén. A szakértő értesülései szerint a katonák között nincsenek halottak.

Feszülten telt az éjszaka Donyeckben is – közölte a városvezetés sajtószolgálata. Az éjjel a megyeközpont több körzetében, köztük a repülőtér környékén lövések és robbanások hallatszottak. Délelőttre viszont a csatazaj elcsendesült.

Az elmúlt nap folyamán Luhanszk városában nyolc civil sebesült meg a város több kerületét ért tüzérségi támadás következtében, továbbá 22 lakó- és egyéb épületben keletkezett kár. A tűzharcok miatt a városban akadozik az áram- és a vízellátás.

(MTI/Kárpátalja)