A szakértők érdekes választási küzdelemre számítanak

2014. szeptember 5., 19:00

Megfigyelők az egyéni választókörzetekben várnak nagyobb izgalmakat Kárpátalján az október 26-ra kiírt parlamenti választások kampányától – írja elemzésében a mukachevo.net.

Miután a parlament feloszlatása és az előrehozott választások kiírása könnyen megjósolható lépés volt az államfő részéről, a politikai szereplők egy jelentős része még az elnök döntésének kihirdetése előtt megkezdte a kampányt, néhányan még a keleten zajló háborút sem átallottak felhasználni erre a célra – írja a munkácsi portál. A mukachevo.net szerint Kárpátalján is érzékelhető a kampányhangulat, bár eddig legfeljebb néhány politikus óriásplakátjainak megjelenésében érhető tetten, illetve a kampánystábok alakítására vonatkozó háttér-megállapodásokban.

Szerhij Fedaka, az Ungvári Nemzeti Egyetem történészprofesszora a portálnak nyilatkozva úgy vélte, különösebb felhajtás nélküli kampányra van kilátás Kárpátalján, melynek során az embereket inkább az egyéni választókörzetekben indulók érdeklik majd, semmint a pártlisták. Szerinte Porosenko elnök pártja tekintélyes, közel 60 százalékos támogatottságra számíthat a megyében. Ami Kárpátalja hat egyéni választókörzetét illeti, Fedaka ugyanazoknak a jelölteknek az indulását valószínűsíti, mint 2012-ben.

Viktor Pascsenko szociológus, a Kárpátaljai Politikai Kutatások Intézetének vezetője szerint az országban uralkodó közhangulat, a háború keleten nem teszi lehetővé, hogy a mostani választások simán és valamennyi eljárás betartásával zajlódjanak le.

„A kampány még el sem kezdődött, Ungváron máris komoly politikai csatározásokat láthatunk: képviselői autókat és egyéb tulajdont gyújtottak fel” – mutatott rá. Az esélyeket illetően a szakértő igen óvatosan nyilatkozott, mindenekelőtt azért, mert nem ismertek a jelöltek. Emlékeztetett mindazonáltal, hogy a legutóbbi választások alkalmával a hatalom a saját jelöltjeinek „osztotta” a körzeteket, a jelenlegi hatalom pedig a maga számára szeretné „újraosztani” azokat. Véleménye szerint a Baloga testvérek megőrzik mandátumaikat, míg a legtöbb probléma az ungvári választókörzetben várható.

Pascsenko egyébként úgy látja, az általános politikai helyzet nem változik alapvetően, a „forradalmi erők” (Kárpátalján mindenekelőtt az Egységes Centrum, a JeC) állnak szemben az előző hatalom erőivel, melyek ugyan jelenleg kissé zavarodottak, szervezetlenek, azonban az emberek, a pénzük és az üzleti érdekeltségeik nem tűntek el nyomtalanul. Különösen az egyéni választókörzetekben várható kemény küzdelem a két tábor között – tette hozzá.

Olekszandr Pelin szociológus, a Kárpátaljai Szociológusok Szövetségének elnöke sok új politikai erő felbukkanására számít, ami komoly vetélkedést eredményezhet. „Érdekesebb lesz, mint az utóbbi alkalmakkor, több megvesztegetést jósolok” – tette hozzá.

Szerinte egyértelmű, hogy a hatalom bizonyos fölénnyel rendelkezik majd Kárpátalján, s a szavazatok mintegy 30 százalékát szerezhetik meg. A második és harmadik helyért viszont komoly küzdelem folyik majd – valószínűsítette. Pelin rámutatott: miután a közvélemény manapság szinte hetente változik, nehéz megjósolni, hogyan alakul a helyzet az egyéni választókörzetekben, a jelöltek győzelme azon múlhat, milyen álláspontot foglalnak el az ATO-val (a keleten folyó „terrorellenes művelettel” – a szerk.) kapcsolatban, hogy a megbékélést, vagy a megsemmisítést választják-e.

(mukachevo.net/Kárpátalja)