Ukrajnai sajtószabadság: Egy nagy lépés vissza?

2024. június 27., 12:09 , 1216. szám

Az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb és legnépszerűbb kiadványa, a The New York Times (NYT) ukrán újságírók véleménye alapján közölt cikket a szólásszabadság ukrajnai helyzetéről, a növekvő nyomásról és a politikai beavatkozásról a tömegtájékoztatási eszközök munkájába. Az „Egy nagy lépés vissza: Ukrajnában nő az aggodalom a szűkülő sajtószabadság miatt” című írást az Ukrajinszka Pravda ismertette június 18-án.

„Az újságírók és a sajtószabadságot figyelő csoportok kongatják a vészharangot, mert szerintük Volodimir Zelenszkij elnök kormányzása alatt Ukrajnában fokozódnak a korlátozások és a nyomás a tömegtájékoztatási eszközökre, messze meghaladva az ország háborús szükségleteit” – írja a NYT.

Okszana Romanyuk, a Tömegtájékoztatási Intézet igazgatója megjegyezte: „Ez valóban aggodalomra ad okot.” Szerinte ez különösen aktuális a háborús körülmények között, amikor Ukrajna „a demokráciáért harcol az Oroszország által megtestesített diktatúra értékei ellen”.

Az amerikai kiadvány emlékeztet, hogy a 2022. februári orosz invázió előtt, a függetlenség 1991-es elnyerése óta Ukrajnában hosszú múltra tekintett vissza a pluralisztikus médiakörnyezet iránti tolerancia, ellenzéki és kormánypártokhoz kapcsolódó számos televíziós csatornával és független hírekkel. Ennek a kultúrának a megőrzése a háború egyik kihívásává vált.

A cikk szerint az ukrán újságírók nagyrészt elfogadták azokat a háborús szabályokat, amelyek megtiltják a csapatok mozgására vagy állásaira, az orosz rakétatámadások helyszíneire, valamint a katonai veszteségekre vonatkozó adatok közzétételét, és ezt a nemzetbiztonság szavatolása érdekében szükséges intézkedésnek tartják.

„Elismertek bizonyos fokú öncenzúrát is, és tartózkodnak a kormányzati tevékenység kritikus bemutatásától, hogy elkerüljék a morál aláásását, illetve nehogy a beszámolók a korrupcióról megakadályozzák a külföldi partnereket a segélyek megítélésében” – írja a NYT.

„Az öncenzúra Ukrajnában a háborús idők sajátossága” – mondta Szerhij Szidorenko, a Jevropejszka Pravda szerkesztője. Hozzátette: ez a helyzet „nem jelent problémát”, elkerülhetetlen a háború idején, s a normális állapotokhoz való visszatérésre számít, amikor befejeződnek a harcok.

Zelenszkij úr nyilvánosan nem szólított fel nyomásgyakorlásra az újságírókkal szemben, és elítélte az újságírók megfigyelésének esetét a szállodában (a Bihus.Info csapatáét – a szerk.) – teszi hozzá az amerikai kiadvány.

Újságírók és médiacsoportok szerint a közelmúltban történt esetek sora a tudósítói tevékenység egyre szűkülő területére utal – jegyzi meg a lap. Januárban a Hetek csoportja (G7) országainak nagykövetei, köztük Kijev számos kulcsfontosságú katonai szövetségese, közös nyilatkozatot tett közzé az ukrajnai sajtószabadság támogatására.

„A médiaszabadság a sikeres demokrácia alapja” – áll a nyilatkozatban.

Az elemzők szerint úgy tűnik, a kormánynak a média ellenőrzésére tett erőfeszítései az ellenzéki tevékenység pozitív bemutatásának korlátozására, valamint a kormányzati és katonai tevékenységekkel kapcsolatos negatív tudósítások visszaszorítására irányulnak – állítja a NYT.

A kiadvány többek közt felidézi, hogy tavaly év végén az Ukrinform állami hírügynökség újságírói megkapták vezetőségüktől a cikkekben való idézés szempontjából „nemkívánatosként” megjelölt ellenzéki közszereplők és helyi képviselők listáját. A NYT elemezte az Ukrinform újságíróinak szóló utasításokat, amelyek feketelistára tettek tisztviselőket és civil aktivistákat, köztük néhány veterán katonát.

Rosztiszlav Karangyejev megbízott kulturális és információpolitikai miniszter, aki az állami hírügynökséget felügyeli, ebben a hónapban azt mondta az ukrán sajtónak, hogy semmit sem tud erről a listáról. Zelenszkij úr irodája nem válaszolt a kommentár iránti megkeresésre – jelezte az amerikai kiadvány.

„Az ukrán hatóságoknak időnként feszültek a kapcsolatai nyugati hírszervezetekkel is, köztük a The Timesszal. A kritikus tudósítások után és a katonai műveletekről való tudósítás szabályai körüli vita közepette több kiadványtól visszavonták az újságírók katonai igazolványát, bár később visszaadták azokat.

Ukrajnában a színfalak mögötti politikai beavatkozásnak sötét története van az előző kormányok visszaélései miatt” – jegyzi meg a NYT.

(szcs/pravda.com.ua)