Központi tanévnyitó ünnepséget tartottak a kárpátaljai magyar iskolák Munkácson

2014. szeptember 15., 16:57

Ünnepélyes keretek közt nyitották meg a 2014–2015-ös tanévet Kárpátalja magyar tannyelvű iskolái vasárnap Munkácson.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában szervezett ünnepségen elmondott beszédében Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke örvendetesnek nevezte, hogy idén, amikor Kárpátalján összesen több mint 15,3 ezer magyar diák kezdte el az új tanévet, a szülők tíz százalékkal több gyereket írattak magyar iskolába, mint tavaly, így most több mint 1800 első osztályos kezdi el anyanyelvén iskolai tanulmányait.

Orosz Ildikó emlékeztetett, hogy a mélypont 2008-ban volt, amikor alig több mint 1300 gyereket írattak be az első osztályokba a magyar iskolákban. A mostani jelentős növekedést a szakember az ukrajnai helyzetnek tulajdonította, amely ismét felértékelte – kedvező kilátásai miatt – a magyar nyelvű oktatást. A létszámbővüléshez szerinte nagyban hozzájárult az anyaország nemzetpolitikai stratégiája is, amely sokoldalú támogatások révén igyekszik az anyanyelvű oktatás fejlesztése által elősegíteni a kárpátaljai magyarság megmaradását.

Orosz Ildikó elmondta, hogy az utóbbi időben jelentős infrastrukturális fejlesztések történtek mind a kárpátaljai magyar iskolai, mind a felsőoktatásban. Ennek köszönhetően sok tanintézetben kedvezőbb feltételek között tanulhatnak a magyar diákok. Hangsúlyozta, az országban lévő háborús helyzet ellenére megnyugtató körülményeket kell teremteni a magyar iskolákban. A pedagógusoknak és a KMPSZ-nek a színvonalas, minőségi oktatás biztosítására kell törekednie, pozitív jövőképet kell felmutatnia, hogy egyetlen magyar gyerek se kallódhasson el.

Beszédében Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára biztatónak nevezte, hogy az idei tanévben tíz százalékkal nőtt a kárpátaljai magyar tanintézetekbe beiskolázott első osztályosok száma. Azt hangoztatta, hogy a szülőföldön való megmaradás záloga a magyar nyelvű oktatás, hiszen az óvodában, iskolában erősödnek meg anyanyelvükben, kultúrájukban és identitásukban a felnövekvő nemzedékek, ezekben az intézményekben történik a magyarság értékeinek továbbadása.

Az ukrajnai helyzetre utalva a helyettes államtitkár Kárpátalja fontos értékeinek nevezte a békességet és toleranciát. Kiemelte, Magyarország számára fontos, hogy a szomszédságában egy olyan független, demokratikus ország legyen, amelyben béke, stabilitás van, és biztosítják a kisebbségi jogokat.

Magyarország elsődlegesnek tekinti az ukrán helyzet békés rendezését és a kárpátaljai magyarság biztonságát – emelte ki, megjegyezve, hogy a kisebbségi jogoknak érvényesülniük kell Kárpátalján. A politikus ennek kapcsán reményét fejezte ki, hogy a kárpátaljai magyarságnak lesz képviselete az ukrán parlamentben. Wetzel Tamás azt ígérte pedagógus hallgatóságának, hogy a kormány folytatja a kárpátaljai magyar anyanyelvű oktatás támogatását.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)