Nincs igazi tűzszünet Kelet-Ukrajnában

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

Már megszokhattuk, hogy az ukrajnai tűzszünet mindenapjairól érkező híradások szinte semmiben sem különböznek a harctéri tudósításoktól. Az igazi áttörés, a valódi fegyvernyugvás még várat magára.

Az elmúlt hét beszámolóinak középpontjában rendre a donyecki nemzetközi repülőtér állt, amelyet egyre elkeseredettebben támadnak a szakadárok. A szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan lövik és ostromolják a légikikötőt. Hosszú hetek óta próbálják megszerezni a stratégiai fontosságú létesítményt, amelyben a szovjet időkben létesített atombiztos bunkereknek, valamint a felhalmozott élelmiszer- és lőszerkészleteknek köszönhetően Kijev szerint a katonák képesek sokáig kitartani.

Múlt pénteken a korábbiaknál is hevesebb támadást hajtottak végre a légikikötő ellen, sikerült benyomulniuk annak régi termináljába. A terminál első szintjén súlyos tűzharc bontakozott ki a repteret védő katonák és a szakadárok között, feltételezések szerint mindkét fél súlyos veszteségeket szenvedhetett. Többször felröppent a hír, hogy a reptér a szakadárok kezére került, Kijevben azonban cáfolták ezt.

A terrorellenes erők parancsnoksága beszámolt továbbá arról, hogy a Donyeck megye déli részén lévő, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városában stabil a helyzet. A közlés szerint az ellenőrző és megfigyelő posztok segítségével megbízható védelmet alakítottak ki a szintén stratégiai fontosságú kikötőváros körül. A környéken eközben diverziós és felderítő csoportok működnek, valamint pilóta nélküli ellenséges repülőgépek repüléseit is észlelték.Kijevi feltételezések szerint az Ukrajnába a múlt hónap végén behatolt orosz csapatok segítségével a szakadárok Novoazovszk városának elfoglalása után Mariupolt is megpróbálják bevenni, Moszkvának ugyanis érdeke, hogy szárazföldi összeköttetést alakítson ki az elcsatolt Krímmel.

Folyamatosan érik tüzérségi támadások a harcok térségében fekvő településeket. Donyeckből például az elmúlt hét szinte minden napján érkeztek halottakról és sérültekről szóló jelentések. A vöröskereszt egy illetékese múlt csütörtökön este arról számolt be, hogy a város központját is tüzérségi támadás érte, és abban életét vesztette a nemzetközi szervezet egy svájci alkalmazottja.

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról írt, hogy a Kreml egyik szócsövének számító orosz állami Első Csatorna (Pervij Kanal) televízió megpróbálta elhitetni a nézőkkel, hogy az ukrán hadsereg lövi tüzérséggel a donyecki lakónegyedeket. Az orosz tudósításban a riporter oroszbarát szakadár fegyveresekkel áll egy donyecki lakóház egyik emeleti lakásában. A felvételen látható, amint az egyik szeparatista az ablakon kifelé egy géppuskával lő. A riporter kommentárjában elmondja, hogy egy emelettel fentebb automata gránátvetővel lövik a szakadárok a donyecki repülőteret, ahol – mint mondja – az ukrán hadsereg „aktivizálódott”.

A szakadárok a géppuskasorozatok leadása után gyorsan „összepakolnak”, és kifelé igyekeznek a házból. A lépcsőházban lefelé menet a riporter elmondja, hogy várhatóan az ukrán hadsereg beméri a lakóházat, ahonnan a lövések érkeztek, és célba veszi. Ekkor Grad rakéta-sorozatvető hangjára emlékeztető robajok törik meg a csendet egészen közelről. A riporter szavai szerint az ukrán hadseregtől máris megérkezett a „válasz”. Azonban nem lövedékek becsapódásának, hanem azok kilövésének hangja hallható a felvételen, ami azt bizonyítja, hogy a Grad rakétavetőt a szakadárok működtetik közvetlenül a lakóház mellett – írta az UNIAN hírügynökség.

Kijev és a Donyeck megyei, illetve városi vezetés mind azt állítja, hogy a szakadárok a lakóövezetekből indítanak tüzérségi támadásokat az ukrán erők állásai ellen, és nem kímélik a lakott területeket sem. Az orosz média ugyanakkor úgy állítja be, mintha az ukrán fegyveres erők lőnék a lakótelepeket. A kelet-ukrajnai városban tartózkodó EBESZ megfigyelők pedig azt mondják: gyakorlatilag lehetetlen egy-egy lövésről megállapítani, hogy a szemben álló felek melyikétől származik.

Hétfőn jelentették, hogy megérkeztek Ukrajnába az országban folyó harci cselekmények megfigyelését végző EBESZ-küldöttségnek szánt első pilóta nélküli repülőgépek. Összesen négy pilóta nélküli gépet kap a misszió, s néhány héten belül kezdik meg az eszközök alkalmazását a kelet-ukrajnai harcok sújtotta térségben.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az utóbbi időben olyan, látszólag független fegyveres csoportok kezdtek tevékenykedni a kelet-ukrajnai harcok övezetében, amelyek mintha nem tartoznának sem az orosz hadsereg kötelékébe, sem az önhatalmúlag kikiáltott, szakadár donyecki, illetve luhanszki „népköztársaságok” fegyveres erőihez.

A szakértő szerint javarészt ezek a „látszólag senkinek sem engedelmeskedő” fegyveresek sértik meg a szeptember 5-e óta érvényben lévő tűzszüneti egyezséget. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy minden valószínűség szerint őket is Moszkva látja el fegyverekkel, és részei Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnát destabilizáló tervének.

„A Kremlben találták ki azt, hogy a donyecki és a luhanszki szeparatisták képesek orosz segítség nélkül is harcba szállni. Valójában a konfliktus kirobbanása előtt igen kevés laktanyája volt a Donyec-medencében az ukrán fegyveres erőknek. Tehát ostoba mese mindaz, amivel Moszkva meg akarja győzni a világot, hogy a szeparatisták rendkívül nagy számú páncélozott járműveiket, tüzérségi fegyvereiket és a lőszereket ukrán laktanyák elfoglalásával szerezték” – tért ki rá a szakértő.

Timcsuk szerint noha Moszkva továbbra is tagadja, hogy kapcsolatban állna a kelet-ukrajnai szakadárokkal, ezt már nyilvánvalóan senki sem hiszi el. Feltételezése alapján ezért Vlagyimir Putyin tudatában van annak, hogy a nemzetközi közösség előtt „felelősséget visel” a donyecki és a luhanszki „népköztársaságok” tetteiért, így „hivatalosan” ezek a szervezetek nem tehetik meg, hogy ne tartsák be a minszki tűzszüneti egyezséget.

„Ezért lett szüksége a Kremlnek egy harmadik, látszólag független erőre, hogy az a tűzszüneti megállapodás ellenére folytassa a harcot” – magyarázta. „Ez afféle rejtett »terv a tervben«, amely azt a célt szolgálja, hogy Oroszország továbbra is fenntartsa az instabil helyzetet Ukrajnában” – összegezte véleményét a szakértő.

(MTI/unian.ua/pravda.com.ua/hirado.hu/hk)