Politológusok: rekordszámú párt juthat a parlamentbe

2014. október 15., 17:54

Minden idők leghazugabb választási kampányának bizonyulhat a mostani, akár hét párt is bejuthat a törvényhozásba, Kárpátalján az ellenzéknek vissza kell szereznie a szavazók elveszített bizalmát – minderről, és sok egyébről egy tegnapi sajtóbeszélgetésen esett szó, melyre a megyeszékhelyen, a Zakarpattya sajtóközpontban került sor szakértők bevonásával.

Viktor Pascsenko politológus, a Kárpátaljai Politikai Kutatóközpont vezetője többek között rámutatott: az idei kampány különlegessége mindenekelőtt az, hogy háborús helyzetben zajlik. Ennek megfelelően a pártok többsége ezt a körülményt figyelembe véve építi fel a kampányát. Egyesek a béke jelszavával operálnak, mint például Petro Porosenko Blokkja, mások radikális, agresszív álláspontra helyezkednek, ahogyan azt Oleh Ljasko Radikális Pártja teszi.

Szerhij Fedaka politológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora arról beszélt, hogy a szavazók összességében a békére vágynak, s várhatóan ennek megfelelően fognak szavazni is. Mint megjegyezte, a mostani kampányban nem csak az az érdekes, hogy ki jut be a parlamentbe, hanem az is, hogy ki marad ki a törvényhozásból. „Ebből a szempontból egyértelműen nem érik el az 5 százalékos küszöböt a kommunisták, nem jut be az Ellenzéki Blokk és egy sor más párt sem” – jelezte.

Ami a bejutókat illeti, a szakértők Petro Porosenko Blokkját, a Batykivscsinát, a Népfrontot, Anatolij Hricenko Hromadszka Pozicija pártját, a Szvoboda párt helyét fokozatosan elfoglaló Szamopomics pártot, valamint a keleti megyékben népszerű Erős Ukrajnát emelték ki.

„A szociológiai mérések Kárpátalján igen közeliek az országosakhoz, ezért az ukrajnai kutatásokra támaszkodva és figyelembe véve a helyi vizsgálatainkat, megjósolható a következő parlament összetétele. Valószínűleg a legtöbb párt kerül be a Legfelsőbb Tanácsba azóta, hogy arányos választások vannak: míg korábban mindig öt politikai erő jutott be a választások nyomán a parlamentbe, jelenleg hét párt teljesíti az ötszázalékos küszöböt. A tendenciákra való tekintettel feltételezhetjük, hogy a leendő parlament európaiságában egységesebb lesz a jelenleginél. Az ellenzék minden bizonnyal Julija Timosenko körül tömörül majd. Valószínűleg ellenzékben lesz majd Anatolij Hricenko is, igaz, kisebb jelentőséggel és következetességgel. Azonban erre való tekintettel elmondható, hogy ellenzéki természete és retorikája is megváltozik majd” – fejtegette Viktor Pascsenko.

Szerhij Fedaka az új összetételű parlamentről szólva azt jósolta, hogy a leendő törvényhozás végre elfogadja az új választási jogszabályokat. Ugyancsak az új képviselőtestülettől várja a reformok elfogadását. Ezután viszont belső átrendeződés és harc kezdődhet a törvényhozásban, amely új választások kiírásához vezethet – jelezte a professzor.

A választások utáni kárpátaljai politikai helyzet alakulásáról szólva a szakértők rámutattak, hogy a megyében, akárcsak Ukrajnában általában, jelenleg nem létezik cselekvőképes, elvszerű ellenzék, ezért az új politikai struktúra – beleértve a hatékony ellenzéket is –a megyében csak ezután fog majd kialakulni. Ellenkező esetben elkerülhetetlen a politikai monopóliumok kialakulása, hiszen, miként Viktor Pascsenko fogalmazott, konkurencia hiányában „az angyaloknak is szarvuk nő”.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)