Kijev: Szakadár területről lőtték a donyecki iskolát

2014. november 6., 18:17

Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló Makijivka településről lőtték ki azt a lövedéket, amely szerdán közvetlenül egy donyecki iskola mellett csapódott be, és két diák halálát okozta – közölte Jevhen Perebijnisz külügyi szóvivő csütörtökön a Twitteren.

A tisztségviselő állítását alátámasztandó légi fotókat mellékelt bejegyzéséhez, amelyen piros nyíl jelöli a lövés helyét, irányát és becsapódási helyét az iskola melletti sportpályán, ahol szemtanúk beszámolója szerint a gyerekek futballoztak. A tragédiának a két halálos áldozat mellett négy sérültje van. Az iskola nem messze van az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt álló donyecki nemzetközi repülőtértől, amelyet már hosszú hetek óta szakadatlanul támadnak a szeparatista erők.

Közben Moszkvában bejelentették, hogy az orosz hatóságok bűnvádi eljárást indítanak az ügyben. A Kreml az új kijevi vezetést teszi felelőssé a tragédiáért, amelyet a Kelet-Ukrajnában indított hadművelettel összefüggésben egyebek mellett tiltott fegyverek bevetésével, és az orosz nemzetiségű lakossággal szembeni népirtással is vádol. Pavel Asztahov, a gyermekek jogaiért felelős orosz elnöki megbízott az esettel kapcsolatosan Petro Porosenko ukrán államfő politikáját „embertelennek és könyörtelennek” nevezte.

Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma elnöke hangsúlyozta, hogy a gyermekek halálát okozó incidens nem maradhat büntetlen.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter előző nap felszólította az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ), hogy haladéktalanul küldjön megfigyelőket a tragédia helyszínére. Hangsúlyozta, hogy forró nyomon kell megindítani a vizsgálatot és felkutatni a tetteseket.

Az EBESZ Kelet-Ukrajnában tartózkodó megfigyelői küldöttsége csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírportál szerint közölte, hogy tudomásukra jutott a donyecki iskolánál történt eset, és ellenőrzik az erről szóló értesüléseket. A megfigyelők tervezik, hogy a tragédia helyszínén végeznek vizsgálatot, és kikérdezik a szemtanúkat.

A donyecki városvezetés csütörtöki közleményében arról számolt be, hogy igen feszült a helyzet a megyeszékhelyen. Éjjel óta a város minden pontján tüzérségi lövések és robbanások dörejei hallatszanak.

A Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet parancsnoksága közölte, hogy a harcok övezetében változatlanul súlyos a helyzet. Az ukrán fegyveres erők állásaira az éjjel 15-ször nyitottak tüzet a szakadárok. A donyecki repülőtérnél az éjszaka nyugodtan telt, de a légi kikötőtől nem messze, a megyeszékhely északi peremvidékén lévő Novokalinove településen kialakított ukrán állásokat tűz alá vették a szakadárok Avgyijivka településről.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)