Jelentős erősítés halad Donyeck felé

2014. november 10., 16:53

Nehézfegyverekből álló jelentős erősítés haladt hétfő reggel a kelet-ukrajnai szakadárok erődítménye, Donyeck felé – jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről.

Az elmúlt napok hasonló csapatmozgásiat kísérő fegyveresek szerint a szállított haditechnika az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” tulajdona.

A tudósítók hétfőn egyebek mellett nyolc harckocsit és két páncélozott szállítójárművet láttak nem messze Sahtarszktól a Donyeck felé vezető úton. A Donyeck melletti Makijivkában pedig a megyeszékhely felé tartó tizenöt, rendszám nélküli teherautót észleltek, amelyből tizennégy egy-egy 122 milliméteres ágyút szállított.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet (EBESZ) különleges megfigyelő missziójának tagjai vasárnap két, nehézfegyvereket szállító teherautókból álló konvojt láttak Donyeck felé haladni – jelentette internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

Az első gépkocsioszlop Pohogyi település közelében haladt el a délelőtti órákban, a 17, rendszám nélküli teherautó közül öt Grad rakéta-sorozatvetőt, a többi pedig lőszereket szállított – áll az EBESZ-misszió jelentésében. A másik, szintén 17, rendszám nélküli teherautóból álló konvojt a Donyecktől 41 kilométerre keletre fekvő Zuhresz településnél látták vasárnap a megfigyelők. Tizenkét Kamaz 122 milliméteres ágyúkat szállított. Az EBESZ-megfigyelők szerint a nyugat felé tartó konvojok teherautóin nem lehetett egyenruhás embereket látni.

A megfigyelők a haditechnika jelentős átirányítását tapasztalták az elmúlt két napon Donyeck környékén. Szombaton a megyeszékhelyen és Makijivkában harckocsikból, páncélozott szállítójárművekből, teherautókból és tartálykocsikból álló konvojokat észleltek. A konvojokat kísérő fegyveresek szerint a szállított haditechnika az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” tulajdona. Eduard Baszurin parancsnokhelyettes szerint az átcsoportosításra a város lövetése miatt volt szükség. Baszurin azt mondta, hogy az erősítés a „Donyecki Népköztársaság” két másik járásából érkezett Donyeckbe.

Donyeckben hétfőre virradóra is hallatszott tüzérségi tűz, de kevésbé intenzív, mint az előző éjjel – jelentette az AFP. Kelet-Ukrajnában jelentősen romlott a helyzet a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken november 2-án tartott választások óta, amelyek sértik a kijevi vezetés és a szakadárok által szeptemberben az EBESZ közvetítésével Minszkben megkötött megállapodást.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)