Nem megy a szelektív szemétgyűjtés Beregszászban

2014. november 11., 16:53

Megbukott az a három évvel ezelőtt elindított kísérlet, hogy a beregszásziakat megtanítsák a hulladékokkal való civilizált bánásmódra – írja a mukachevo.net.

A Vérke-parti városban a háztartási hulladék összegyűjtését és elszállítását (a remények szerint a jövőben a feldolgozását is) végző Bereg Vertikál Kft. költségén 2011 tavaszán a város hat pontján alakítottak ki speciális szeméttárolókat, ahol a vegyes hulladék gyűjtésére szolgáló tartályok mellett három külön konténert helyeztek el a papír, az üveg és a műanyag palackok szelektív gyűjtésére – emlékeztet a portál. A kísérlet célja eredetileg az lett volna, hogy megtanítsák a város lakóit a szelektív hulladékgyűjtésre. Kezdetben úgy tervezték, hogy a szelektív gyűjtés révén felhalmozódott újrahasznosítható nyersanyagot a Bereg Vertikál munkatársai felvásárló cégeknek adják tovább – írja a mukachevo.net.

Kiderült azonban, hogy csupán a városlakók egy része mutatott hajlandóságot a szemét szétválogatására, a többiek a speciális konténerekbe is vegyes hulladékot dobtak. A cikkíró hozzáteszi: további gondot okoz, hogy a lakók egy része nem a szeméttárolókba, hanem azok mellé helyezi el a szemetet, s hogy a kukákban állandóan fiatalkorú romák guberálnak.

(mukachevo.net/Kárpátalja)