Kapunyitogató Karácsfalván

Kultúrák, ha találkoznak...

2014. november 13., 05:30 , 722. szám

November 9-én (Kárpátalján először) került sor a nagyszőlősi járási Karácsfalván az egymás mellett élő népek, anyaországi és kárpátaljai magyarok, magyarok és ukránok kultúrájának megismerését szolgáló Kapunyitogatóra, amely a kultúra különböző részterületeinek egyvelegével kedveskedett az érdeklődők számára.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Karácsfalvai Alapszervezete, a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája, a Karácsfalvai Községi Tanács és a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum közös szervezésű rendezvényének megnyitóján Gorondi Albert, a KMKSZ Karácsfalvai Alapszervezetének elnöke köszöntötte a a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően megszépült művelődési házban a nagyszámmal összegyűlt érdeklődőket. Hangsúlyozta, hogy egymás szokásainak, kultúrájának lenézése fájdalmas dolog, s közösen kell dolgoznunk azért, hogy ez ne forduljon elő. Mégpedig úgy, hogy alkalmat teremtünk egymás kultúrájának megismerésére. Kiemelte: a közömbösség az ember lelkének legnagyobb „darálója”, s az érdektelenség nemcsak a jelen, hanem a jövő nemzedékek számára is kárt okoz.

Kiss Andorné Kondás Mária, a Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei módszertani referense köszönetet mondott a helyieknek, amiért a Kapunyitogatót nemcsak a helyi hagyományőrzők közösségi napjává, hanem két nemzet közötti kulturális ünneppé tették. A kultúra tisztelete és ismerete ugyanis ugyanolyan szükséges a mindennapi életben, mint a kenyér, hiszen nemcsak testünknek, de lelkünknek is szüksége van táplálékra, útmutatóra, amelyet a kultúrából, a hitből és az erkölcsből meríthetünk. Ez segíthet bennünket abban is, hogy másokkal szemben csak az értékekre koncentráljunk, s ne azzal foglalkozzunk, hogy mi választ el bennünket egymástól.

Az egymás mellett élő népek kultúráját bemutatandó a rendezvényen színpadra lépett többek között a Karácsfalvai Gyöngyvirág Gyermek Tánccsoport, a Tiszaújhelyi Művelődési Ház asszonykórusa, a Tiszaújhelyi Művészeti Iskola növendékeinek csoportja, a Nagyszőlősi Járási Kultúrmunkások és Műkedvelők Kórusa.

A fellépéseket követően a Sztojka-líceum dísztermében Kondás Mária és Nagy Géza, a Szabolcs Vezér Íjászai Hagyományőrző Egyesület vezetője nyitotta meg a Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, Győri Miklós fafaragó és Harangozó Miklós festőművész alkotásait bemutató kiállítást. Somogyi Győző Magyar királyok arcképcsarnoka c. kiállítása az Árpád-házi királyokat mutatja be.

A rendezvény a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház ifjúsági stúdiójának előadásával zárult, amelynek tagjai az I. világháború kitörésére és a krasznojarszki hadifogolytáborban elhunyt Gyóni Gézára emlékeztek versei tolmácsolásával.

Végezetül a nyíregyházai Szabolcs Táncegyüttes lépett színpadra a szili búcsúval, sárközi és szatmári táncokkal, s természetesen a táncház sem maradt el.

Kondás Mária érdeklődésünkre elmondta: a rendezvénysorozat Magyarországon egy évvel ezelőtt indult el, s Karácsfalva az első kárpátaljai helyszíne. Az anyaországban olyan helyeken tartják meg, ahol nincs folyamatosan működő kultúrház, főállású művelődésszervező. Innen a kapunyitogató megnevezés. Legfőbb célja a közösségépítés, a közösségek és a kulturális összetartozás erősítése, továbbá egy újabb kapocs, híd létrehozása az anyaország és a határon túlra rekedt magyarok között. A következő Kapunyitogatóra Nagypaládon kerül sor november 15-én 10.00 órai kezdettel.

A rendezvény megvalósulását a Nemzeti Művelődési Intézet és a Civil Információs Centrum támogatta.

E. M.