Az ukrán parlament elfogadta a kormányprogramot

2014. december 11., 18:28

Az ukrán parlament 269 támogató szavazattal elfogadta Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök új kormányának programját. A szavazáskor az ülésteremben a 450 fős parlament 353 tagja volt jelen, közülük 28-an szavaztak a kormányprogram ellen, 14-en tartózkodtak és 42-en nem voksoltak.

Az alkotmány értelmében a kormányprogram elfogadása után egy évig nem lehet a kormány iránti bizalomról szavazást tartani a parlamentben. Jacenyuk a szavazás előtt ígéretet tett a képviselőknek arra, hogy a kormány még az idén beterjeszti a jövő évi költségvetési javaslatot, valamint az adószabályok módosítását a parlament elé.

Közölte, hogy a kormánytöbbséget alkotó frakciók kérésének eleget téve a kormányprogramba belevették a koalíciós megállapodást is. Az október végi választások nyomán létrejött, új összetételű ukrán parlamentben Nyugat-barát pártok alakítottak kétharmados kormánytöbbséget 302 képviselővel. A koalíciós megállapodásban egyebek mellett rögzítették Ukrajna csatlakozási szándékát a NATO-hoz.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint a 2015–2016-ra szóló kormányprogram elsősorban olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek célja az ország európai normák szerinti megreformálása annak érdekében, hogy Ukrajna a későbbiekben alkalmassá váljon az európai uniós csatlakozásra.

Hangsúlyozta, hogy a program alapvető céljai a biztonság, az energetikai hatékonyság és a függetlenség megteremtése. Különösen fontosnak nevezte az ország keleti részében folyó fegyveres konfliktus miatt megroppant gazdaság rendbe tételét, valamint a korrupció megfékezését és az államirányítás hatékonyabbá tételét.

Beszédében a miniszterelnök Ukrajna súlyos pénzügyi helyzetének adataival sokkolta a parlamenti képviselőket. Kijelentette, hogy 2015-ben Ukrajnának további 15 milliárd dollár nemzetközi pénzügyi segítségre van szüksége a Nemzetközi Valutalap (IMF) hitelprogramján felül. Rámutatott, hogy az ország devizatartalékai 10 milliárd dollár alá estek, ezt a problémát pedig szerinte csakis újabb hitelfelvétellel lehet orvosolni. Az infláció mértéke már megközelítette a 20 százalékot, a GDP pedig idén 7 százalékot esik vissza.

Az állami költségvetés közvetlen hiánya Jacenyuk tájékoztatása szerint 68 milliárd hrivnya, ami a GDP 4 százalékát teszi ki. Ezen felül a Naftohaz állami gázvállalat 110 milliárd hrivnya deficitet halmozott fel. Ismételten kiemelte, hogy szükség van a jelenleg államilag dotált lakossági energia árának emelésére.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)