Ukrajna az Interpolon keresztül körözteti Viktor Janukovicsot

2015. január 13., 12:34

Ukrán kérésre nemzetközi körözést rendelt el az Interpol Viktor Janukovics korábbi ukrán elnök ellen – közölte hétfőn a nemzetközi rendőri szervezet honlapján.

A tájékoztatás szerint Ukrajna hatóságai jogellenes kisajátítás, sikkasztás, hűtlen kezelés és pénzügyi bűncselekmények miatt szeretnék felelősségre vonni a 64 éves exelnököt.

A posztjáról eltávolított, tavaly február vége óta Oroszországban tartózkodó Janukovics az Interpol úgynevezett vörös körözési listájára került fel, amely a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet mind a 190 tagországának területén érvényes.

A történtekről szóló híreket Arszen Avakov ukrán belügyminiszter is megerősítette. „Ma, több hónappal az után, hogy 2014 márciusában benyújtottuk a kérelmünket, az Interpol döntést hozott a belügyminisztérium, az ügyészség és az ukrán biztonsági szolgálatok kérésére” – írta a politikus a Facebookon.

A belügyi tárca vezetője szerint az Interpol nemzetközi körözést rendelt el a megbuktatott államfő fia, Olekszandr Janukovics, továbbá Mikola Azarov exkormányfő, Raisza Bohatirjova volt miniszterelnök-helyettes, valamint Jurij Kolobov volt pénzügyminiszter és Heorhij Dzekon, az Ukrtelecom állami távközlési cég elnöke ellen is.

A 41 éves Kolobovot és az 51 éves Dzekont hasonló vádakkal akarják bíróság elé állítani, mint Janukovicsot.

A vörös körözés a legmagasabb fokú riasztás, amely arra szólítja fel a szervezet tagjait, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a keresett személyt, abból a célból, hogy később kiadják annak az államnak, amely a körözést kezdeményezte. Ennek ellenére az Oroszországban tartózkodó Janukovics letartóztatása és kiadatása Ukrajnának a legkevésbé sem valószínű.

Az orosz államügyészség nyilatkozatot adott ki, amely szerint eddig semmilyen megkeresést nem kapott Viktor Janukovics és munkatársai kiadatására vonatkozóan. Ha ilyen folyamodvány érkezik, azt a nemzetközi szerződésekkel és az orosz jogrendszerrel összhangban meg fogják vizsgálni – tették hozzá.

Az Interpol nemzetközi rendőri együttműködési szervezet gyakorlatilag nem adhat ki nemzetközi letartóztatási parancsot, ehhez nincs jogköre, ám a vörös riasztás mégis hasonló erővel bír.

Ukrajna már tavaly márciusban az Interpolhoz fordult Janukovics elfogása érdekében, a szervezet akkor úgy reagált, hogy „tanulmányozza a kérést”.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)