Három turistát ástak ki a hó alól

2015. február 2., 18:37

Február 1-jén több esetben is szerencsétlenül járt turistákhoz riasztották a kárpátaljai megyei operatív mentőszolgálatot – jelentette a Zakarpattya Online a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata (DSZNSZ) Kárpátaljai Megyei Főosztályának tájékoztatása alapján.

Aznap délután értesítették a mentőket, hogy a rahói járási Bliznica (Iker-havas) közelében három hódeszkás lesiklás közben hólavinát indított el a hegyi terepen, amely betemette őket. Szerencsére a DSZNSZ megyei főosztálya különleges rendeltetésű baleseti mentőosztagának sikerült mindhármukat megtalálni és élve kiásni a hó alól. A turisták egyikét gyakorlatilag a mentőalakulat tagjai élesztették újra. A técsői lakos a hó alá kerülve sokkot kapott, minek következtében leállt a légzése. A mentők még idejében elsősegélyben részesítették. Egyébként mindhárom pórul járt turista kárpátaljai volt, helyszíni ellátásukat követően elutasították a kórházba szállítást. A speciális járművek bevetésével végrehajtott mentőakcióban a DSZNSZ kőrözmezői és rahói hegyimentő osztagai vettek részt, illetve a helyi lakosságot is bevonták a keresésbe.

Ugyancsak február 1-jén kellett akcióba lépnie az alsóvereckei hegyimentő osztagnak. Őket 13 órakor értesítették arról, hogy a Pláj térségében, a Volóci járásban megsérült (kificamította a vállát) egy kiránduló 28 éves lembergi lakos.

Valamivel később, 17 órakor jelentették, hogy a Rahói járásban, a Hoverla térségében szerencsétlenül járt (eltört a bal lába) egy 24 éves Hmelnickij megyei lakos. A turistát a DSZNSZ mezőháti (lazescsinai) mentőosztaga mentette ki szorult helyzetéből. 

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)