Kijevben járt Orbán Viktor

2015. február 14., 21:23

Február 13-án Kijevbe látogatott Orbán Viktor alig négy nappal Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti útja előtt.

Kijev kérni fogja az Európai Tanács rendkívüli ülésének összehívását, ha vasárnapra virradóan nem lépteti életbe mindkét szemben álló fél a tűszünetet Kelet-Ukrajnában. Ezt Petro Porosenko ukrán államfő jelentette ki pénteken, amikor megbeszélést folytatott Kijevben Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel.

Orbán Viktor elmondta, hogy tisztában van a tűzszünet és a minszki megállapodások teljesülésének fontosságával. A találkozón szót ejtettek a két ország együttműködéséről az energiabiztonság területén, beleértve az Ukrajnába irányuló gázszállítások diverzifikációjának további előrehaladását.

Szó volt az ukrajnai magyar kisebbség helyzetéről. A megbeszélésen részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője, aki arról számolt be, hogy a Kárpátalján élő magyarok támogatják Porosenko elnöknek a béke megteremtésére tett erőfeszítéseit.

Orbán Viktor kifejezte elégedettségét az ukrajnai magyar kisebbség jogainak tiszteletben tartását illetően. Az ukrán államfő köszönetet mondott Magyarországnak Ukrajna függetlenségének, területi épségének és szuverenitásának támogatásáért, valamint a humanitárius segítségnyújtásért, beleértve a kelet-ukrajnai harcokban megsebesült ukrán katonák magyarországi gyógykezelését – tartalmazza az államfő honlapján közzétett közlemény a magyar kormányfő munkalátogatásáról.

Az információk szerint Budapest már korábban kezdeményezte a találkozót, annak létrejöttében pedig vélhetően Angela Merkelnek volt főszerepe. A német kancellár Vlagyimir Putyin február 17-i budapesti látogatásának ismeretében szorgalmazta és segítette elő, hogy azt megelőzően a magyar miniszterelnök Petro Porosenkoval is találkozzon, mintegy demonstrálva Moszkva felé az Európai Unió egységes álláspontját, azt, hogy az orosz-EU viszony (beleértve az EU minden tagországát) az ukrán válság rendezésének függvénye. Vlagyimir Putyint ugyanis a Krím elcsatolása és az Oroszország elleni szankciók életbelépése óta egyetlen uniós tagországba sem hívták meg hivatalos látogatásra.

(MTI/hirado.hu/ nepszava.hu/VV)